Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής δείτε υγιείς και έξυπνους τρόπους για να χάσετε βάρος

1140
healthy lifestyle concept - good food, health and life - reminder words handwritten of sticky notes

Έξυπνα tips που θα βελτιώσουν την διατροφή και τα κιλά μας!

Βιταμίνη D για φυσιολογική πίεση

Τα μεσήλικα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με εκείνα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, ενώ διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως στο δέρμα κατά την έκθεσή μας στον ήλιο. Διατροφικές της πηγές αποτελούν πρωτίστως τα ζωικά λιπαρά τρόφιμα όπως παχιά ψάρια, θαλασσινά και πλήρη σε λίπος γαλακτοκομικά.

 

Το (σωστό) λίπος βοηθάει στο αδυνάτισμα

Κλινική μελέτη που έγινε στην Καλιφόρνια έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν για έξι μήνες δίαιτα αδυνατίσματος με μειωμένες θερμίδες και υψηλής περιεκτικότητας σε «καλά» λιπαρά, όπως από ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, έχασαν μέχρι και 70% περισσότερο σωματικό βάρος συγκριτικά με εκείνους που ακολούθησαν δίαιτα με τις ίδιες θερμίδες αλλά υψηλότερους υδατάνθρακες και πολύ χαμηλά λιπαρά. Οι ερευνητές απέδωσαν το αποτέλεσμα αυτό στην επίδραση που έχουν τα καλά λιπαρά στον έλεγχο της πείνας: γεύματα με περισσότερο λίπος απαιτούν περισσότερη ώρα για να χωνευτούν και έτσι το αίσθημα κορεσμού διατηρείται για πιο πολύ χρόνο σε σχέση με τα αμυλούχα γεύματα.

 

Ναι στα λαδερά, όχι στα… λάδια

Τα μαγειρεμένα λαδερά φαγητά, όπως π.χ. μπριάμ, τουρλού και γεμιστά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και σε αρκετές περιπτώσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να καταναλώσετε κάποια λαχανικά που δεν τρώγονται ωμά, π.χ. αρακά, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες και φασολάκια. Παρότι όμως τα λαδερά είναι γενικώς ωφέλιμα, πρέπει να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο με φειδώ και να αποφεύγετε τα πολλά “βουτήγματα” με το ψωμί – ειδάλλως, η θερμιδική σας πρόσληψη θα… απογειωθεί!

Μυρίστε και αδυνατίστε

Κόψτε ένα φρέσκο γκρέιπφρουτ στη μέση, προτιμότερο κόκκινου χρώματος, φέρτε το κοντά στη μύτη σας και μυρίστε το για 1-2 λεπτά, παίρνοντας βαθιές ανάσες! Η χαρακτηριστική μυρωδιά του γκρέιπφρουτ λειτουργεί τρόπο τινά ως ήπιο αντικαταθλιπτικό, βελτιώνει τη ψυχική διάθεση και έχει τονωτική επίδραση. Επιπλέον, διεγείρει τα συμπαθητικά νεύρα και ενισχύει την πέψη του διατροφικού λίπους, ενώ ελαττώνει την όρεξη για γλυκίσματα και την επιθυμία για κατανάλωσης τροφής.

 

Απώλεια βάρους με πιπερόριζα

Τα αφεψήματα και τα απεριτίφ με βάση την πιπερόριζα, μας βοηθούν να χάσουμε βάρος. Όπως αναφέρεται σε καναδική μελέτη, το κάψιμο που προκαλούν ορισμένα συστατικά της πιπερόριζας, ιδιαίτερα δε η καψακαΐνη και η πιπερόλη, διεγείρει τις λειτουργίες του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ελαττώνει την όρεξη και «κόβει» την πείνα για 3-4 ώρες, χωρίς να προκαλούνται παρενέργειες. Επιπλέον, τα συστατικά αυτά αυξάνουν τη θερμογένεση, που σημαίνει περαιτέρω καύση 2-8% περισσότερων θερμίδων.