O Αν. Δημοσχάκης εστίασε στο θέμα της ελλειπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης σήμερα στη Βουλή

1457
Για την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας με αποτέλεσμα να εκτελείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης με ένα μόνο πλοίο τη μισή φετινή τουριστική περίοδο μίλησε σήμερα (01/09) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Το φετινό καλοκαίρι η Σαμοθράκη έμεινε με ένα καράβι και μάλιστα μιάμιση μέρα χωρίς σύνδεση με την Αλεξ/πολη και χρειάστηκε να καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για να ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας.
  • Το Υπουργείο δεν έδωσε εγκαίρως, ως όφειλε, τις δύο αιτηθείσες άδειες σε ισάριθμα ταχύπλοα για τη συγκεκριμένη γραμμή, με αποτέλεσμα η δρομολόγησή τους να γίνει στις 27 Ιουλίου, ενώ οι σχετικές αιτήσεις αδειοδότησης είχαν κατατεθεί έγκαιρα.
  • Η αναβίωση της γραμμής Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης-Λήμνου-Λαυρίου θα κριθεί προσεχώς εκ του αποτελέσματος.
  • Το Υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξ/πολης–Σαμοθράκης– Λήμνου –Μυτιλήνης, η οποία έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, καθώς ο φυσικός χώρος των αγορών της Θράκης  είναι το Θρακικό πέλαγος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.
  • Με τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση γίνεται πραγματικότητα το όραμα της «θαλάσσιας Εγνατίας», η οποία θα κουμπώσει με την οδική στην Αλεξ/πολη
  • Γι’ αυτό το θέμα είχε γίνει σχετική Ημερίδα στην Αλεξ/πολη και προσεχώς θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη στη Λήμνο ή στη Μυτιλήνη στην οποία πρέπει να συμμετάσχει το Υπουργείο Ναυτιλίας, που δυστυχώς έλαμψε δια της απουσίας του από την πρώτη.
  • Η Σαμοθράκη μπορεί να αποτελέσει το μικρό νησί που… αναζητά ο Υπουργός Ναυτιλίας για να το μετατρέψει σε «αφορολόγητο παράδεισο» για τα κρουαζιερόπλοια.