Δημήτρης Ρίζος: Κανένα παιδί φτωχής η άνεργης οικογένειας δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

798

α) Κανένα παιδί φτωχών οικογενειών ή ανέργων δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

β) Θα ακολουθήσει και β΄ γύρος για δικαιούχους voucher στα τέλη Σεπτέμβρη. Εκεί θα υπάρξουν αρκετοί ακόμη δικαιούχοι.

γ) Συνολικά, τον Σεπτέμβρη που μας έρχεται θα εισαχθούν στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς περίπου 100.000 παιδιά. Θυμίζω όμως ότι όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση στους βραφονηπιακούς εισάγονταν περίπου 70.000 παιδιά. Εχούμε δηλαδή τα τελευταία 2 χρόνια μία σταθερά αυξητική τάση συνολικού αριθμού που εισάγεται στους βρεφονηπιακούς.

δ) Πράγματι, κάποιος αριθμός παιδιών θα μείνει απέξω. Γιατί όμως; Μήπως γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές και άρα και οι θέσεις για να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά; Μήπως γιατί κεντρική διοίκηση και Δήμοι όλα τα προηγούμενα χρόνια (2000-2014) και ενώ υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι από προγράμματα ΕΣΠΑ για ανέγερση σταθμών, δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την προσχολική ηλικία, κοινώς δεν φρόντισαν για τίποτα;;;

Συνεπώς, και voucher για όλα τα παιδιά που κάναν αίτηση να υπήρχαν σε αυτή την φάση ( το σύνολο είναι περίπου 130.000 αιτήσεις), αυτά τα παιδιά δεν θα μπορούσαν ννα μπουν όλα στους βρεφονηπιακούς επειδή ακριβώς οι δήμοι και η κεντρική διοίκηση δεν φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια της ευμάρειας να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

Υπό αυτήν την έννοια έχουν ΤΕΡΑΣΙΑ ΑΞΙΑ οι δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης ότι μέχρι το 2020 θα κατασκευαστούν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και θα μπορούν να εισαχθούν στην προσχολική εκπαίδευση 140.000 παιδιά.

Ας μην ξεχνάμε ότι, μεταξύ άλλων, κομμάτι από τα λεγόμενα “αντίμετρα” που ψηφίστηκαν κατά την πρόσφατη συμφωνία με τους “θεσμούς” κατευθύνονται ακριβώς στο να ενισχύσουν και να έχουν ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ στην χώρα πρόσβαση στην προσχολική ηλικία. Αυτά τα αντίμετρα που τόσο χλεύασε η αντιπολίτευση.