Να καταβληθούν στο 100% οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τη χαλαζόπτωση της 9ης Μάη

848

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών από τη χαλαζόπτωση της 9ης Μάη και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες στο 100% απαιτεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».

Δίνοντας την εικόνα της καταστροφής σημειώνει:

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες των χωριών Νέου Χειμωνίου, Θουρίου, Σοφικού, Πυθίου, Θυρέας, Ποιμενικού, Ασπρονερίου, Ευγενικού, Γιατράδων Παλιουρίου και Ελαφοχωρίου που είδαν την 9 Μάη 2017 μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφονται από ισχυρή χαλαζόπτωση περισσότερα από 30.000 στρέμματα με καλλιέργειες σιτηρών, ηλίανθου, βαμβακιού, τεύτλων, αρακά κλπ. Καταστράφηκαν ακόμα δενδρώδη και αμπέλια».

Όπως αναφέρει, «στις περισσότερες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και οι αγρότες ετοιμάζονται για επανασπορά, με αποτέλεσμα το κόστος σποράς να διπλασιάζεται και να έχουμε και οψίμιση των καλλιεργειών. Προβλήματα δημιουργούνται και στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας καθώς είναι δύσκολα να γίνει επανασπορά των τεύτλων».

Σημειώνει ακόμα ότι «για μια ακόμη φορά οι καιρικές συνθήκες έρχονται να δώσουν ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα στους παραγωγούς των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

902.gr