Με εφόδια και συνδεδεμένη προσπαθεί να «γλυκάνει» η ΕΒΖ τους καλλιεργητές

978

Ανάμεσα στην ανάγκη να «προστατευτούν» στο μέτρο του δυνατού οι χαμηλότερες κατηγορίες pol και στην πρόθεση να πριμοδοτηθούν όσοι παραγωγοί εισκομίσουν ποιοτικότερο προϊόν επιχειρεί να ισορροπήσει το νέο τιμολόγιο της ΕΒΖ, με φόντο τα στενά οικονομικά περιθώρια της βιομηχανίας.

Το εγχείρημα, εάν συνδυαστεί και με τον φιλόδοξο στόχο για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων –τουλάχιστον– στα 100.000 στρέμματα, μοιάζει με δύσκολη εξίσωση, για την επίλυση της οποίας, η εταιρεία επενδύει πολλά στο «χαρτί» της συνδεδεμένης. Η τελευταία, όπως αναφέρουν από τη διοίκηση, έχει «κλειδώσει» στα 72 ευρώ/τόνο και απομένει η τυπική έγκριση της Κομισιόν (σ.σ.: αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα), προκειμένου η σχετική υπουργική απόφαση να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

Η αύξηση της συνδεδεμένης μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να «ρεφάρει» και με το παραπάνω τις απώλειες από το νέο τιμολόγιο, που παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα η «ΥΧ», και το οποίο ξεκινάει από τα 28,37 ευρώ/τόνο (για ζαχαρικό τίτλο έως 12, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών) και φτάνει μέχρι τα 52,15 ευρώ/τόνο (για pol άνω του 20).

Μεσοσταθμικά,οι νέες τιμές είναι μειωμένες κατά 4% σε σχέση με πέρυσι ωστόσο, ως ένα επιπλέον κίνητρο, η ζαχαροβιομηχανία παρέχει για πρώτη φορά φέτος στους καλλιεργητές και τα λιπάσματα. «Στην πράξη, ένας παραγωγός έχει στη διάθεσή του όλα τα εφόδια για να εγκαταστήσει την καλλιέργεια», λέει στην «ΥΧ» στέλεχος της ΕΒΖ.

πηγή