Θράκη: Έρχεται η πάταξη της διαφθοράς με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ!

1620
Τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ή αλλιώς τον ΟΟΣΑ, όλοι τον γνωρίζουμε από την περίφημη «εργαλειοθήκη» του, το περιεχόμενο της οποίας έχουν χρησιμοποιήσει από καιρού εις καιρόν οι ελληνικές κυβερνήσεις – ειδικότερα δε στα χρόνια της κρίσης. Είναι γεγονός ότι τα ‘εργαλεία’ αυτά δεν έχουν αφήσει καθόλου καλό αποτύπωμα κυρίως γιατί εντείνουν τα μέτρα λιτότητας που οι κυβερνήσεις επιβάλουν.

thraki-oecd
Ο ΟΟΣΑ έχει κατηγορηθεί επίσης ότι προτείνει για την Ελλάδα λύσεις ή μέτρα –πάντα με τη μορφή ‘εργαλείων’- τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση ή συνάφεια με την ελληνική πραγματικότητα και ως εκ τούτου η εφαρμογή τους είτε καθίσταται αδύνατη, είτε ιδιαίτερα επαχθής για την ελληνική κοινωνία. Να όμως που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ο ΟΟΣΑ να κάνει «στροφή» και να σχεδιάσει μέτρα σε συνεργασία με έναν κοινωνικό εταίρο και δη από την Ελλάδα. Αυτός είναι η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου  (η γνωστή ΕΣΕΕ της οποίας προεδρεύει ο Βασίλης Κορκίδης) και μέσω αυτής φυσικά όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας. Η από κοινού δράση τους θα αφορά την πάταξη της διαφθοράς που ειδικά για τον εμπορικό κόσμο αυτή συγκεντρώνεται στο λαθρεμπόριο.
Έτσι ο ΟΟΣΑ και η ΕΣΕΕ σχεδιάζουν από κοινού παρεμβάσεις και δράσεις σε κομβικά σημεία της χώρας, όπως το Λιμάνι του Πειραιά, ο Προμαχώνας, το Τελωνείο των Κήπων στον Έβρο και αλλού προκειμένου να αποτυπώσουν την κατάσταση με την λάθρα διακίνηση προϊόντων και εν συνεχεία να σχεδιάσουν τρόπους καταπολέμησης.  Στην προσπάθεια αυτή θα «εμπλακούν» και οι έμποροι της Θράκης, οι οποίοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ανώνυμα ερωτηματολόγια για να αντλήσει ο ΟΟΣΑ τις απαιτούμενες πληροφορίες. Τα ερωτηματολόγια θα διανεμηθούν με ενέργειες της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ) και των Εμπορικών Συλλόγων – μελών της. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η «αξία» των λαθραίως διακινούμενων προϊόντων στην Ελλάδα για το 2015 ανήλθε στα 18 δις ευρώ. Επίσης ένα στα πέντε καπνικά προϊόντα που διακινούνται στην Ελλάδα εισέρχονται στην χώρα λαθραίως.
Για τη συνεργασία ΕΣΕΕ – ΟΟΣΑ έγινε ειδική σύσκεψη στην Αθήνα στην οποία μετείχαν οι κ. William Loo, αναπληρωτής διευθυντής Τομέα κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ, C. Leger και κ. Ε. Τσίρμπας στελέχη ΟΟΣΑ και η Μαργαρίτα Γασπαρινάτου από την Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενώ από την ΕΣΕΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Κορκίδης, οι αντιπρόεδροι κ. Μπόνης και κ. Ρώρος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης-ΟΕΕΘ κ. Χατζημιχαήλ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής κ. Πολιτάκης.