inΝέα: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν για τον Turkish Stream – Το ρωσικό αέριο φτάνει στον Εβρο!

1138

 Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία τη Δευτέρα για την ώθηση της κατασκευής του Turkish Stream, μια εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Greek Stream!

greekstream_0

Άλλωστε χωρίς την ελληνική συμμετοχή ο Turskish Stream δεν έχει καμία αξία και καμία σημασία.

Ο Turkish Stream, που αντικαθιστά τον South Stream (έχει αποκλειστεί από την ΕΕ) – προβλέπει την κατασκευή αγωγού μήκους 1.100 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το καύσιμο στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα κομβικό σημείο για τη διανομή του φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, θα είναι συμπληρωματικός του αγωγού Blue Stream, ο οποίος λειτουργεί από το 2005 και διατρέχει την Μαύρη Θάλασσα.

Η κατασκευή του έργου επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2019, αλλά η Μόσχα ανέστειλε το πρόγραμμα τον περασμένο Νοέμβριο αφού τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 στη Συρία. Στα τέλη Ιουλίου, ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για ό, τι συνέβη, και έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εργασιών του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας.

Πριν υπογραφεί η συμφωνία, ο CEO της Gazprom, Alexey Miller, είχε δηλώσει ότι το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός διπλού αγωγού, ο καθένας με χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων.
Ο πρώτος αγωγός θα παρέχει φυσικό αέριο απευθείας στην Τουρκία, ενώ ο δεύτερος θα χρησιμοποιείται για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, όπως εξήγησε.
«Η διμερής συμφωνία καθορίζει επίσης και το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019» τόνισε.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 11,4 δισ. ευρώ.

News