Αγροτικά: Ανοδικά ξανά το βαμβάκι στις διεθνείς αγορές

1500

Θετική κινητικότητα είχαμε από το χρηματιστήριο του Σικάγο για το βαμβάκι, καθώς οι τιμές ξεκόλλησαν από τα χαμηλά του στενού εύρους των 66-69 σεντς ανά λίμπρα. Έτσι, στο ξεκίνημα της συγκομιδής για τη νέα σοδειά βάμβακος, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο χρηματιστήριο του Σικάγο τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου έφτασαν στα 70,67 σεντς ανά λίμπρα.

Ευνοϊκές προμηνύονται οι συνθήκες για τις τιμές στη νέα σοδειά βάμβακος, η οποία ξεκίνησε αυτές τις μέρες για τα ξερικά χωράφια και το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ενταθεί και στα ποτιστικά. Καταρχήν, φαίνεται ότι οι αποδόσεις θα είναι καλύτερες από πέρσι και καιρού επιτρέποντος η παραγωγή θα κινηθεί σε καλά επίπεδα παρά τη σημαντική φετινή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
«Σίγουρα οι τιμές θα κινηθούν πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό στην ελληνική αγορά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όμως είναι ακόμα νωρίς για να δούμε που ακριβώς θα κάτσει η μπίλια. Φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν ακούγονται τιμές», σημειώνουν στο Agronews παραγωγοί από το θεσσαλικό κάμπο. Κάποιο ρόλο θα παίξουν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σ’ όλη σχεδόν τη χώρα μιας και επηρεάζουν κάπως την ποιότητα της ίνας, αλλά ευτυχώς η ένταση τους δεν εκτιμάται να έχει προξενήσει σημαντικές απώλειες.Διεθνής άνοδο τιμών και αυξημένη ζήτηση από Άπω Ανατολή
Οι πλειστηριασμοί βάμβακος στην Κίνα εξελίσσονται με επιτυχία και οι ποσότητες που πωλούνται σχεδόν εξαντλούν το ημερήσιο όριο. Παράλληλα τα κλωστήρια της Άπω Ανατολής ζητάνε βαμβάκι για γρήγορες φορτώσεις. Πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα το κινεζικό χρηματιστήριο της Κίνας κατέγραψε ράλι. Επόμενο σημείο αντίστασης αποτελούν τα 69,50 σεντς ανά λίμπρα. Στην περίπτωση που σπάσει αυτό το όριο μπορεί ξανά να δούμε τιμές γύρω από τα 71 σεντς ανά λίμπρα, όπως εκτιμούν έγκριτοι διεθνείς αναλυτές.

Στα 75 σεντς βλέπει το βαμβάκι το Abares
Επιπλέον, σε πρόσφατες προβλέψεις του το Abares, το επίσημο γραφείο εμπορευμάτων της Αυστραλίας, εκτιμά ότι για τη σεζόν 2016/2017 κατά μέσο όρο οι τιμές θα αγγίξουν τα 75 σεντς ανά λίμπρα. «Η άνοδος των τιμών αντανακλά την αυξημένη διεθνή κατανάλωση βάμβακος για 2η συνεχή χρονιά», σημειώνουν οι αναλυτές του Abares.
Σημειώνεται, ότι κατά το διάστημα 2015/2016 το Abares εκτιμούσε ότι οι μέσες τιμές θα έφταναν τα 70 σεντς ανά λίμπρα. Επομένως, η νέα τιμή που δίνουν οι Αυστραλοί είναι ανεβασμένη κατά 7,14% από τις περσινές προβλέψεις.

πηγή: agronews.gr