Το σκόρδο Νέας Βύσσας ξεχωρίζει

860
ΣΚΟΡΔΑ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ :
Τα σκόρδα της Νέας Βύσσας γρήγορα απέκτησαν φήμη για τη νοστιμιά τους, το δυνατό τους άρωμα και το μέγεθός τους, χάρη στα εύφορα χώματα του Έβρου με το ποτάμι κοντά.
Τα σκόρδα αυτά έχουν κεφάλια μεγάλα, ολόλευκα, με τροφαντές σκελίδες που εμφανίζουν μοβ ιριδισμούς. Πέρασαν χρόνια με σταθερά καλή ποιότητα στην παραγωγή και τελικά το 2009 αποφασίζεται η ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής – Επεξεργασίας – Εμπορίας Σκόρδου.
Το προϊόν πλέον αποκτά ταυτότητα: «σκόρδο Βύσσας».
Σήμερα ο συνεταιρισμός αριθμεί 25 μέλη-παραγωγούς που καλλιεργούν συνολικά 250 στρέμματα ετήσιας απόδοσης 250 τόνων, με κάποιες ποσότητες, κατά καιρούς, να εξάγονται σε Καναδά, Κύπρο, Ιορδανία, Γερμανία, Ρουμανία. Οι διαδικασίες είναι πλέον σύγχρονες, τηρώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η καλλιέργεια ακολουθεί σύστημα πιστοποιημένης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και το πρωτόκολλο Global GAP, καθώς και τα Πρότυπα Agro 2.1 και 2.2. για συγκεκριμένη και ελεγχόμενη λίπανση και χρήση φυτοφαρμάκων. «Η συγκομιδή ξεκινά με το χλωρό σκόρδο, το “καραματζάνι”, στις αρχές Μαΐου και από τα τέλη Ιουνίου ξεκινά το ξερό, μέχρι τα μέσα Ιουλίου».
«Στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού τα κεφάλια καθαρίζονται μηχανικά για να απομακρυνθεί το χώμα και αποκόβονται τα “μουστάκια”, ακολουθεί η ξήρανση σε ειδικές παλέτες, στη συνέχεια τα κεφάλια διαχωρίζονται αυτόματα, ανά μέγεθος, στην “καλίμπρα” και από εκεί προκύπτουν μεγέθη διαμέτρου κεφαλής από 40 έως και 100 χιλιοστών. Η αποθήκευση γίνεται σε θαλάμους ψύξης, όπου παραμένουν έως και οκτώ μήνες, μέχρι τη διάθεσή τους». Ανάλογα με τον προορισμό, συσκευάζονται είτε σε χαρτοκιβώτια και τσουβάλια είτε στα χαρακτηριστικά μικρά διχτάκια των δύο-τριών κεφαλιών με το λογότυπο του συνεταιρισμού, όπως τα βρίσκουμε στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Το σκόρδο Νέας Βύσσας ξεχωρίζει για τα υψηλά επίπεδα πρόδρομων σουλφοξειδίων, που προλαμβάνουν και θεραπεύουν καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ παρέχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση», τονίζει ο Βασίλης Χαντηρίδης. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το σκόρδο Βύσσας δυνατό υποψήφιο για πιστοποίηση ΠΟΠ και για ένταξη στον Κατάλογο Εθνικών Ποικιλιών.