eco-schemes: Αρχές Μαΐου θα δουν χρήματα οι δικαιούχοι

619

Στόχος είναι να επανεκκινήσει η σχετική διαδικασία από τις 24 Ιανουαρίου και να µπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία µέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ως εκ τούτου, πλέον εκτιμάται πως η πληρωμή του πρασινίσματος μετακινείται από το Μάρτιο για το Πάσχα δηλαδή το Μάιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη υπάρχουν πολλές εκρεμμότητες να κλείσουν οι αγρότες σχετικά με τη δήλωση των eco-schemes και το 10ήμερα δεν θα φτάσει, με αποκλειστική ευθύνη φυσικά των αρμοδίων αρχών που έβγαζαν μέχρι και τα περασμένα Χριστούγεννα τροποποιητικές αποφάσεις, με τελευταία την προσθήκη της επιδότησης δασολίβαδων με 10 ευρώ το στρέμμα, δράση που αφορά τους κτηνοτρόφους.

Αναφορικά με αλλαγές στα eco-schemes, το ΥΠΑΑΤ αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου πως θα επέλθουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις για φέτος, ώστε να γίνουν πιο φιλικά στους αγρότες, με σκοπό να γίνουν πιο φιλικά στους Έλληνες αγρότες με σκοπό να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι με διαδικασίες απλές, χωρίς γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. «Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να εξομαλυνθούν τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους με τρόπο δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως έχει γράψει η Agrenda περίπου η µισή έκταση που ενεργοποιεί φέτος επιδοτήσεις έχει δεθεί µέχρι στιγµής µε κάποια δράση eco-scheme, οπότε η κατεύθυνση θα είναι να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση. Ωστόσο, εδώ υπάρχει και μία ισσοροπία που θα πρέπει να τηρηθεί σχετικά με το ύψος της ενίσχυσης και τη συμμετοχή των αγροτών, καθώς ως γνωστόν όταν ξεπερνιέται το διαθέσιμο μπάτζετ μειώνεται και η επιδότηση.

Εδώ «κολάει» και η φράση περί «εξομάλυνσης των ποσών» που χρησιμοποιεί στο δελτίο τύπου το ΥΠΑΑΤ, δηλαδή πως τα οικολογικά σχήματα θα ανοίξουν τόσο-όσο να απορροφούνται όλα τα κονδύλια, για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από μειώσεις των ποσών. Σημειώνεται πως με βάση την ΚΑΠ όσοι κτηνοτρόφοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικών του ΠΑΑ (δεύτερο Πυλώνα) δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από το οικολογικό σχήμα των βιολογικών (πρώτο Πυλώνα) άρα δεν θα πάρουν το πρασίνισμα, καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν φρόντισαν να υπάρξει ρεαλιστική εναλλακτική.

Περισσότερο δραστικές και ουσιαστικές αλλαγές στα eco-schemes όπως για παράδειγμα o επαναϋπολογισμός στα ποσά ενίσχυσης τα είδη και ο αριθμός των επιλέξιμων δράσεων θα πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι για το έτος ενίσχυσης 2025.

Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζει πως ήδη έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη 2η τροποποίηση της ΣΣ ΚΑΠ και έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, να ορίσει ημερομηνία για να συγκληθεί η Επιτροπή προκειμένου να συζητήσει της αλλαγές στη ΣΣ ΚΑΠ.