SOS κίνδυνος για τους πολίτες οι καταδιώξεις

590
“Οι εντολές είναι να μην γίνονται
σε κατοικημένες περιοχές!”
” Η Διακίνηση λαθρομετανάστών
 πρέπει να σταματάει στα σύνορα…”
“…υπάρχει νομικό κενό για την αντιμετώπιση …”
Ο εορτασμός του Πάσχα είρθε να ” σκεπάσει”σημερα αλλο ενα περιστατικό με διακινητές λαθρομεταναστων και τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσουν για να αποφύγουν την σύλληψη  με αποτέλεσμα το τραγικό τέλος που ειχαν 5 άνθρωποι μεταξύ αυτων και ενας συντοπίτης μας…Άλλωστε ολοένα και πληθαίνουν τα ατυχήματα μετά απο καταδιώξεις διακινητών παράνομων μεταναστών γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες, αφού η προσπάθεια να αποφύγει ένας διακινητής την σύλληψη, οδηγεί την καταδίωξη ακόμη πολλες φορες και μέσα σε κατοικημένες περιοχές αλλά και με  το σημερινό τραγικό αποτέλεσμα καταδίωξης στην Εγνατια..
Ενα αλλο
παράδειγμα  απο το παρελθόν ήταν και η καταδίωξη στην Λεωφόρο Στρατού, στην Ξάνθη όπου διακινητής και αστυνομικοί με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ταχύτητες «ξεσήκωσαν» την περιοχή.
Κάτι που εγκυμονούσε κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα περαστικών (πεζών και οδηγών) αλλά και των ίδιων των καταδιωκόμενων και των αστυνομικών της πόλης.
«Γιατί δεν μπλοκάρονται οι είσοδοι και οι έξοδοι της πόλης;», «τι εντολές έχουν δοθεί αναφορικά με περιστατικά καταδίωξης εντός κατοικημένων περιοχών;», «πως μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες;».
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα των πολιτών που ειχαν καταγγείλει  περιστατικό επί της Λ. Στρατού, στα οποία τοτε κλήθηκε να απαντήσει από την «thraki” ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης
“ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ”Οπως διευκρίνιζε τότε ο κΓουναριδης
“Οι εντολές, επίσημα είναι ότι δεν γίνονται καταδιώξεις εντός πόλης, εκτός αν γίνει κάποια διακριτική παρακολούθηση από κάποιο «συμβατικό» όχημα και όταν βγει εκτός κατοικημένης περιοχής – και τότε ακόμη- προσπαθούμε να γίνει εγκλωβισμός της διακίνησης. Δεν γίνεται η καταδίωξη επικίνδυνη και για το αστυνομικό προσωπικό. Υπάρχει αυτή η σαφής εντολή να μην γίνονται καταδιώξεις σε κατοικημένες περιοχές, για να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα. Το ζήτημα είναι ότι πολλές φορές οι διακινητές – και μόνοι τους που είναι – αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα και εκεί εμείς προσπαθούμε να επέμβουμε ώστε να «κλείνουμε» δρόμους και φανάρια για να μην γίνει τροχαίο. Όχι για να πιαστεί ο διακινητής. Έστω δηλαδή και με την σειρήνα, πρέπει να αποφευχθούν τροχαία ατυχήματα και να μην εμπλακούν πολίτες σε αυτά.
Γενικά, δεν μπαίνουμε σε γειτονιές και δεν «ακολουθούμε», διότι οι εντολές είναι αυτές που προανέφερα….”
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΛΥΝΟΝΤΑΙ» ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ» ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ
Επιπλέον ο ίδιος τοτε στο ρεπορτάζ της “θ”τόνιζε  μεταξύ των αλλων και τα εξής :
“Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι υπερβολικές, αλλά το θέμα είναι όλο αυτό να «λύνεται» στα σύνορα και να μην συμβαίνουν αυτά στις κατοικημένες περιοχές. Στις εισόδους και εξόδους του νομού μας, έχει συνέχεια αστυνομικό προσωπικό, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν σταματούν ούτε εκεί και το νομικό πλαίσιο που ισχύει αυτήν την στιγμή, δεν μας επιτρέπει να «ακινητοποιήσουμε», με κάποιο τρόπο. Το πρώτο μέλημά μας είναι να μπορέσουν να ανέβουν στην Εγνατία Οδό, για να μην είναι σε κατοικημένες περιοχές, αλλά όταν δεν το κάνουν, ακολουθούμε όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες για να αποφύγουμε τον κίνδυνο κάποιου τροχαίου ατυχήματος. Προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο ότι έρχεται κάποιο όχημα με ταχύτητα ώστε να μην περάσει από το φανάρι. Να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να περάσουν νόμιμα το φανάρι και εκείνη την ώρα έρθει ο άλλος με υπερβολική ταχύτητα και τους χτυπήσει. …”
Κλείνοντας ο κ. Γουναρίδης σημείωνε ότι:
… ” Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ότι θα πρέπει και η επίσημη «φωνή» της αστυνομίας να βγάλει κάποια ανακοίνωση για τέτοιου είδους θέματα και το πώς θα προστατεύονται οι πολίτες. Π.χ. όταν βλέπουν φάρο ή σειρήνα να είναι υποψιασμένοι και να προσέχουν και οι ίδιοι, διότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να θεωρείται καθημερινό φαινόμενο αυτό και το έχει «συνηθίσει» ο πολίτης και δεν δίνει την πρέπουσα «σημασία».
Φωτογραφία:  evros24.gr