Φτιάξε κι εσύ ένα πράσινο σπίτι με αυτές τις προσθήκες

7799

Η οικολογική ζωή είναι πλήρως αντίθετη της σπάταλης ζωής. Οι όποιες προσθήκες γίνουν στο σπίτι μας για χάρη της οικολογίας, όπως θα δεις και παρακάτω, έχουν έναν «μόνιμο» χαρακτήρα. Η εκτεταμένη χρήση πλαστικού και η συνήθειά μας για πιο «έτοιμη» και γρήγορη ζωή, έχουν διαμορφώσει μια καθημερινότητα που μόνο επιβαρύνει τον πλανήτη μας.

Ας δούμε κάποιες μικρές προσθήκες που μπορείς να κάνεις κι εσύ στο σπίτι σου ανά πάσα στιγμή, που θα το καταστήσουν «πράσινο».

  1. Φυτά

Τα φυτά δεν δημιουργούν απλά οξυγόνο, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα. Ανάλογα με το τι θα φυτέψεις στο μπαλκόνι σου, μπορείς να αποκτήσεις πρώτη ύλη και για την κουζίνα σου. Βασιλικός, δυόσμος, δεντρολίβανο και μέντα είναι οι πρώτες σου επιλογές για οικιακή οικολογία. Με λίγο νερό, αποκτάς δωρεάν μυρωδικά για το φαγητό σου, χωρίς να χρειαστεί να αγοράζεις μυρωδικά του εμπορίου.

  1. Φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά

Αξιοποίησε περαιτέρω τα φυσικά υλικά του πλανήτη, εξοπλίζοντας το σπίτι σου με φρούτα και λαχανικά της εποχής, από τη λαϊκή αγορά. Πέρα από το ότι οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές, τα προϊόντα είναι ολόφρεσκα και ποιοτικά. Αντί, λοιπόν, να προμηθεύεσαι από το σούπερ μάρκετ ή εστιατόρια έτοιμα φαγητά, με συχνά αμφίβολης ποιότητας υλικά, κάνε τη διατροφή σου πιο πράσινη και υγιεινή.

  1. Γυάλινα δοχεία

Για την αποθήκευση υλικών όπως κακάο, ζάχαρης, ξηρών καρπών και άλλων, χρησιμοποίησε γυάλινα δοχεία. Τα γυάλινα δοχεία, που στην τελική μπορεί να είναι κάποιες καλά πλυμένες συσκευασίες μελιού, δεν φθείρονται ποτέ. Επίσης, δεν κρατούν δυσάρεστες οσμές, ενώ παράλληλα είναι εύχρηστα, αφού είναι διαφανή και σου επιτρέπουν με μία ματιά να δεις το περιεχόμενό τους. Με μηδενικό κόστος δηλαδή, αποκτάς ένα αναλλοίωτο δοχείο αποθήκευσης.

  1. Λέβητες αερίου

Οι λέβητες αερίου είναι οι μεγάλοι «οικονόμοι» ενέργειας για κάθε σπίτι. Εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή θέρμανση του σπιτιού, εξοικονομώντας χρήματα κι ενέργεια σε σχέση με τους καυστήρες πετρελαίου https://www.caloria.eu/category/proionta/kafstires/petrelaiou/ . Πώς γίνεται αυτό; Οι λέβητες αερίου χρησιμοποιούν την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στους υδρατμούς των καυσαερίων. Αντί τα καυσαέρια της θέρμανσης να βρεθούν στους καπναγωγούς, απορροφώνται από τον εναλλάκτη, ο οποίος τα μετατρέπει ξανά σε χρήσιμη για τη θέρμανσή μας ενέργεια. Με τη χρήση ενός λέβητα αερίου αλλά και με άλλες αντλιές θερμότητας https://www.caloria.eu/category/proionta/antlies-thermotitas/ , σπαταλάς λιγότερα χρήματα για τη θέρμανση του σπιτιού σου..

  1. Άλλος ένας κάδος σκουπιδιών

Μια τελική συμβουλή: Για να μπεις στο κλίμα της ανακύκλωσης και να είναι πιο εύκολος ο διαχωρισμός των σκουπιδιών σου, προμηθεύσου έναν απλό κάδο σκουπιδιών. Σε αυτόν, θα πετάς ό,τι μπορεί να πεταχτεί σε κάδο ανακύκλωσης, όπως πλαστικό, χαρτί και μεταλλικές συσκευασίες. Μόνο έτσι θα διαπιστώσεις το ποσοστό των απορριμμάτων σου που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Η οικολογία σημαίνει αξιοποίηση φυσικών υλικών και επαναχρησιμοποίηση πόρων. Κάνε κι εσύ το σπίτι σου πράσινο, υιοθετώντας αυτή τη συνείδηση.