Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν – Ρούσα, Έβρος

640
Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν, Ρούσα, Έβρος
Ο Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν , γνωστός και ως ο Τεκές του Κιζίλ Ντελή ή Τεκές της Ρούσσας, βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Ρούσα στο νομό Εβρου. Βρίσκεται ανάμεσα από τα αλλοτινά δερβενοχώρια Γονικό, Μεγάλο Δέρειο και Ρούσσα. Είναι ένας οθωμανικός Αλεβήτικος, δηλαδή σημείο συνάθροισης δερβίσηδων (συγκεκριμένα του τάγματος των Μπεκτασηδων), το οποίο έχει ανακαινιστεί και ημιλειτουργεί μέχρι και σήμερα. Θεωρείται από τους παλαιότερους διατηρημένους τεκέδες στον χώρο των Βαλκανίων και ένα από τα δύο σημαντικότερα κέντρα του Μπεκτασησμού.
Το 1353 ο Σεγίτ Αλή Σουλτάν εμφανίζεται στην περιοχή της (σημερινής) Ρούσσας του Έβρου και οι κάτοικοι για να τον τιμήσουν οργανώνουν ένα γλέντι με παλαίστρα και σούβλες. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Σεγίτ Αλή εκσφενδονίζει μία από τις ξύλινες σούβλες, αυτή καρφώνεται σε κάποιο σημείο, ριζώνει (αν και πρόκειται για νεκρό ξύλο), καρπίζει και τελικά δίνει μία μουριά που σήμερα θεωρείται ιερή και βρίσκεται στο κέντρο της έκτασης όπου διαρθρώνεται ο τεκές που είναι αφιερωμένος στη μνήμη και τη χάρη του και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Αλεβίτες μουσουλμάνους, ενώ επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι σίγουρα ο σημαντικότερος αλεβίτικος τεκές.
Ο Σεγίτ Αλή Σουλτάν, ιδρυτής του τεκέ, επειδή ήταν σβέλτος και ευκίνητος πολεμιστής πήρε την ονομασία “Κιζίλντελη” (μεταφράζεται ως ερυθρός-τρελός). Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο Σεγίτ Αλή Σουλτάν πήρε το όνομα αυτό γιατί ο τεκέςπου ίδρυσε βρίσκεται κοντά στον ποταμό «Κιζίλντελη» (Ερυθροπόταμος) – παραπόταμο του Έβρου. Σύμφωνα με άλλη παράδοση ονομάστηκε έτσι ο ποταμός επειδή όσο ζούσε ο Σεγίτ Αλή Σουλτάν χρησιμοποιούσε την ονομασία αυτή για τον ποταμό
Σήμερα, ιδιαίτερα την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου, τον χώρο επισκέπτονται πιστοί από τα γειτονικά χωριά. Σύμφωνα με έρευνα του Γεωργίου Μαυρομάτη, τον χώρο τον επισκέπτονται και ορθόδοξοι χριστιανοί, είτε από περιέργεια, είτε συνειδητοποιώντας ότι το ετερόδοξο ισλάμ έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στον τεκέ εορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, γιορτή κοινή για χριστιανούς και αλεβίτες, στις 6 Μαΐου (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο), παρουσία εκτός των άλλων και του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Η πανήγυρη συνοδεύεται με Κουρμπάνι και συνεστιάσεις, δηλαδή σε 13 μέρες από τώρα.
Περισσότερα για την πολυεπίπεδη και μυστηριακή σχέση Μπεκτασηδών και Αλεβιτών με τους Παυλικιανούς και Βογόμλους των Βαλκανίων και της Μικρά Ασίας: https://zenithmag.wordpress.com/bogomils1/