Οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης για το 2ο 15ήμερο Νοεμβρίου

219

Εκπαιδευτικά προγράμματα Πρώτων Βοηθειών.

 

 

Στις 21 Νοεμβρίου 2018 ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της τρίτης ομάδας των Εθελοντών Νοσηλευτικής με κεντρικό θέμα τις Πρώτες Βοήθειες  από τις Νοσηλεύτριες-Εκπαιδεύτριες του τμήματος κυρίες Αλεξάνδρα Μπαμπούλη και Ειρήνη Παπάζογλου.
    Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου και στοχεύει στην εκπαίδευση όλων των Εθελοντών Νοσηλευτικής που απαρτίζουν την Ομάδα της Υγειονομικής Κάλυψης  και συμμετέχουν στις πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις της πόλης.

  Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν ειδικότερα στη σωστή χρήση του φαρμακευτικού υλικού καθώς και στην αντιμετώπιση των συνηθέστερων περιστατικών  που προκύπτουν στις υγειονομικές καλύψεις. Επίσης, διδάχτηκαν και το μάθημα της Δεοντολογίας, στο  οποίο διευκρινίστηκαν οι υποχρεώσεις του εθελοντή έναντι του οργανισμού που εκπροσωπεί με τη στολή του.

 Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σεβασμό και  τήρηση των βασικών αρχών του κινήματος, στο πλαίσιο των οποίων αρμόζει να συμπεριφέρεται ο εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού.

 

 

 Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας του Ερυθρού Σταυρού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντάχθηκε και η εκπαίδευση των Πρώτων Βοηθειών των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, έπειτα από αίτημα της Διεύθυνσης του Σχολείου και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Πρώτων Βοηθειών ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου υπό την ευθύνη της Νοσηλεύτριας-Εκπαιδεύτριας του Ε.Ε.Σ. κυρία Αλεξάνδρα Μπαμπούλη.

 Αποδέκτες των μαθημάτων ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, οι οποίοι αρχικά ενημερώθηκαν για την ιστορία του Ερυθρού Σταυρού, εκπαιδεύτηκαν στην παροχή των πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις: τραυμάτων, αιμορραγίας και ρινορραγίας. Επίσης, διδάχτηκαν τη θέση ανάνηψης ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση και στο περιεχόμενο ενός φαρμακείου που πρέπει να υπάρχει στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. 

Το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του Ερυθρού Σταυρού απευθύνεται στους μαθητές όλων των βαθμίδων, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα που αφορούν την υγεία, στην πρόληψη και στην ορθή αντιμετώπιση των ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στο σχολικό περιβάλλον.

 

 

Στις 6 Νοεμβρίου 2018 ξεκίνησε η 11η ομάδα φοιτητών στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Πρώτων Βοηθειών για το έτος 2018.

   Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα διδασκαλίας του τμήματος με τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν γνώση σε όλο το φάσμα των Πρώτων Βοηθειών αρχικά σε θεωρητικό και έπειτα σε πρακτικό επίπεδο, ενώ συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα βιωματικά σενάρια μαθημάτων, που στοχεύουν στην κατανόηση και αφομοίωση  της ορθής παροχής των πρώτων βοηθειών.

  Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2018 με την γραπτή αξιολόγηση των  εκπαιδευομένων που αποτελεί περισσότερο ως εκπαιδευτική μέθοδος εμπέδωσης  των βασικών αρχών των Πρώτων Βοηθειών.

 Υγειονομικές καλύψεις  της Ομάδας Υγειονομικής Κάλυψης.

Η Ομάδα Υγειονομικής Κάλυψης των Εθελοντών Νοσηλευτικής παραβρέθηκαν στους παρακάτω αγώνες για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους αθλητές και τους θεατές.

  • Στην 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος πινγκ πονγκ  στο Α’ τοπικό Ανδρών Βορείου Ελλάδος από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, στις 18 Νοεμβρίου 2018, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Ζαρίφειου Ακαδημίας. Στους αγώνες συμμετείχαν, εκτός από την ομάδα του Εθνικού,  οι αθλητικοί σύλλογοι «Ατρόμητος» Άβαντα, «Θερμαίος» Θέρμης και «Αετός» Θεσσαλονίκης.
  • Στην 3η αγωνιστική προσπάθεια του Α’ γύρου της ομάδας βόλεϊ «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» έναντι της ομάδας «ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ» στην κατηγορία των κορασίδων , στις 18 Νοεμβρίου 2018 που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ».

  Οι εθελοντές Νοσηλευτικής της Ομάδας Υγειονομικής Κάλυψης κατά τη διάρκεια του αγώνα αντιμετώπισαν περιστατικά θλάσεων.

  • Στη 12η αγωνιστική προσπάθεια της ομάδας μπάσκετ «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» έναντι της αθλητικής ομάδας «ΑΡΙΩΝ» στην κατηγορία των Ανδρών στις 24 Νοεμβρίου 2018 που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ» .


Στον Α΄ γύρο του Γ’ Ομίλου του Πρωταθλήματος Παγκορασίδων Βόλεϊ της Ομάδας «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» έναντι της αθλητικής ομάδας «ΝΙΚΗΣ», στις 25 Νοεμβρίου 2018 που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ» .