Στη Σαμοθράκη o Τζίμι Τζαμάρ, ο Βέλγος λόρδος Βύρωνας, που ζεσταίνει δωρεάν ελληνικά σχολεία

1861

Τα δημοσιεύματα τον περιγράφουν ως σύγχρονο λόρδο Βύρωνα. Στην πραγματικότητα είναι ένας Βέλγος τεχνοκράτης (εργάζεται ως επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής του Βελγίου), που τρέφει απεριόριστη αγάπη για την Ελλάδα.

Ο 64χρονος Τζίμι Τζαμάρ δεν ανακάλυψε τώρα τη χώρα: Μαγεύτηκε από αυτήν όταν ήταν 16 ετών και ήρθε για διακοπές, οπότε και αποφάσισε ότι «αυτή η χώρα θα γίνει η πατρίδα του». Αργότερα, παντρεύτηκε Ελληνίδα, απέκτησε σπίτι στη Φολέγανδρο, και τα τελευταία τέσσερα χρόνια οργανώνει την πρωτοβουλία «12 ώρες για την Ελλάδα».

Με τη βοήθεια τραγουδιστών και μουσικών, ο Τζίμι Τζαμάρ συγκεντρώνει χρήματα που προορίζονται κυρίως για τα παιδιά της Ελλάδας.

«Όλα ξεκίνησαν το 2012, εν μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης, όταν υπηρετούσα στην Ολλανδία. Από τα ταξίδια που έκανα άκουγα πολύ αρνητικά σχόλια για την Ελλάδα, που ήξερα ότι δεν ίσχυαν. Και τότε αποφάσισα να κινητοποιηθώ. Δεν είναι μόνο να λέω καλά πράγματα για τη χώρα σας, αλλά και να κάνω κάτι γι’ αυτήν» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Έθνος.

Την πρώτη χρονιά τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από το «12 ώρες για την Ελλάδα» έγιναν δωρεά στο Χαμόγελο του Παιδιού. Την επόμενη διοχετεύτηκαν σε ένα ίδρυμα για ανάπηρα παιδιά, και την τρίτη χρονιά, με τη βοήθεια του ιδρύματος Λεβέντη, σε 40 σχολεία από την Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο μέχρι την Ξάνθη και τη Φλώρινα. Τα ελληνικά σχολεία θα ωφεληθούν και φέτος.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τζίμι Τζαμάρ ταξίδεψε για μία ακόμα φορά στην Ελλάδα. Σκοπός του να παραδώσει αυτοπροσώπως, μαζί με την Ασπασία Λεβέντη πρόεδρο του International Foundation of Greece, τις ποσότητες πετρελαίου που αγοράστηκαν για όλα τα σχολεία της Σαμοθράκης.

Παράλληλα, ο Βέλγος λόρδος Βύρωνας βρέθηκε στο Μεσολόγγι, όπου επισκέφθηκε σχολεία για παιδιά με αναπηρίες –τα οποία επίσης πήραν δωρεάν πετρέλαιο–, και έγινε επίτιμο μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Πηγή