Επέλαση χιονιά και ψύχους στο φινάλε του 2016 σε όλη τη χώρα – Οι μέχρι τώρα προβλέψεις

1155

Μπορεί αυτές οι γιορτινές ημέρες να είναι ηλιόλουστες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως το φινάλε της χρονιάς θα’ναι εντελώς διαφορετικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις του www.meteoclub.gr

Πέρισυ ακριβώς τέτοιο διάστημα, αναμενόταν η έλευση μιας πολύ ‘καλής’ ψυχρής εισβολής η οποία στο τέλος έδωσε ασθενή φαινόμενα χιονοπτώσεων μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα της κεντροανατολικής και νότιας Ελλάδας. Φέτος, σχεδόν στο ίδιο διάστημα, η επικείμενη έλευση της ψυχρής εισβολής θα έχει πολλά χαρακτηριστικά κάποιου από τους χιονιάδες της περασμένης δεκαετίας.

Η μεταβολή του καιρού που αναμένεται από τους μετεωρολόγους, ξεκινάει από τη Τρίτη 27 Δεκεμβρίου από βορρά προς νότο, με την έλευση του πρώτου ψυχρού μετώπου, που θα δώσει φαινόμενα βροχοπτώσεων στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Ακολουθεί πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού μέσα στη Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, μέχρι και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ενώ ύστερα ο καιρός θα αλλάξει δραματικά, καθώς προβλέπεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, σημαντικές χιονοπτώσεις πρώτα στη βόρεια Ελλάδα και έως το τέλος της ημέρας, στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά έως και τα πεδινά.

Η μεγαλύτερη υποτροπή του καιρού θα σημειωθεί αργά τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (28 Δεκεμβρίου), με τις χιονοπτώσεις να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (κεντρική και κυρίως ανατολική Στερεά Ελλάδα – Εύβοια – Σποράδες – βορειοανατολική Πελοπόννησο – Κυκλάδες και Κρήτη), ενώ η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ραγδαία. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέβουν έως το πρωί της Πέμπτης έως και σε μηδενικό υψόμετρο με παρατεταμένη διάρκεια, κυρίως στην Αττική – Εύβοια – Σποράδες και στις βόρειες Κυκλάδες. Σημειώνεται εδώ επίσης πως λόγω της δυνατής και ιδιαίτερης υφής της επερχόμενης ψυχρής εισβολή, αναμένεται να εκδοθούν και δελτία έκτακτων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ημέρες.

Μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία για χιονόπτωση και στα περισσότερα τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής, με τις χιονοπτώσεις να εμφανίζονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αρχικά στα βόρεια / βορειοανατολικά προάστια και έπειτα στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο.

Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα εξακολουθούν τα φαινόμενα χιονόπτωσης να απασχολούν κυρίως την ανατολική Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου έως και τα πεδινά / παραθαλάσσια τμήματα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή / Πρωτοχρονιά.

πηγή