Ορεστιάδα: Ο Αδαμάντιος Ν. Παπαδόπουλος Υπ. Δημ. Σύμβουλος με το Βασίλη Μαυρίδη στο μικροσκόπιο του inevros.gr

  812

  Ο Αδαμάντιος Ν. Παπαδόπουλος ζει και εργάζεται στην Ορεστιάδα και στο  επάγγελμα είναι μηχανολόγος μηχανικός. Δέχτηκε την πρόταση του Βασίλη Μαυρίδη  και έθεσε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, με το συνδυασμό «Ορεστιάδα στην πρώτη γραμμή» στο Δήμο Ορεστιάδας.

  Διαβάστε τα όσα ανέφερε στο inevros.gr, σχετικά με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μέσα από μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης:

  1. Πείτε μας τι σας έκανε να είστε υποψήφιος, ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

  Δεν σας κρύβω πως προβληματίστηκα πολύ με την πρόταση για συμπόρευση που μου έκανε ο Βασίλης Μαυρίδης, μέχρι να πω το ναι. Όμως πάντα θεωρούσα πως η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μόνο δικαίωμα. Είναι παράλληλα και υποχρέωση.

  Η Ορεστιάδα είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, η πόλη που μεγάλωσαν τα παιδιά μου, η πόλη που είχαν μεγαλώσει και οι γονείς μου, αλλά και η πόλη στην οποία ζω.

  Αυτή η πόλη με την οποία όλη μου η ζωή είναι συνυφασμένη λοιπόν, δεν ωφελείται από μία παθητική στάση. Αντίθετα, χρειάζεται την προσφορά όλων μας. Προσφορά χρόνου, νέων ιδεών και πρωτίστως δουλειάς, για να κάνουμε την πόλη μας όπως της αξίζει και όπως μας αξίζει.

  1. Πιστεύετε ότι η αγάπη και ευθύνη που νιώθει κάποιος υποψήφιος για να βοηθήσει το Δήμο αρκούν ή παίζει ρόλο και η ικανότητα η προσωπικότητά του, στη επιτυχία του έργου του;

  Το κίνητρο όσων συμμετέχουν σε έναν εκλογικό αγώνα είμαι σίγουρος πως είναι για όλους το ίδιο. Και αυτό είναι η αγνή διάθεση για προσφορά. Όμως σαφώς αυτή δεν είναι αρκετή για την επιτυχία στον δημόσιο ρόλο. Παίζει σημαντικό ρόλο η προσωπικότητα, οι γνώσεις, η εμπειρία και η διαδρομή του καθενός.

  Από εκεί και ύστερα είμαστε όλοι στην κρίση του κόσμου και είναι προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη, η επιλογή των καταλληλότερων. Πέρα από φιλίες, συγγένειες, υποχρεώσεις ή προσωπικά συμφέροντα. Αυτών που θα διοικήσουν με υπευθυνότητα, αλλά και με όραμα να προχωρήσουν την πόλη μας ένα βήμα μπροστά.

  Η προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη μπροστά στην κάλπη καθορίζει εν τέλει το μέλλον της πόλης μας.

  1. Ποιος είναι πιστεύετε ο τομέας  που θα μπορούσατε  να είστε χρήσιμος   και να βοηθήσετε  το Δήμο;

  Σε όποιον τομέα μου ανατεθεί θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου όπως προσπαθώ να κάνω με ότι καταπιάνομαι. Αν χωρίσουμε τις δραστηριότητες ενός Δήμου σε δύο μεγάλες κατηγορίες την καθημερινότητα και τον στρατηγικό σχεδιασμό/ανάπτυξη, τότε σαφώς η εμπειρία μου κουμπώνει καλύτερα με το δεύτερο.

  Όντας Μηχανολόγος Μηχανικός, ασχολούμαι ιδιαίτερα με τη βιομηχανία και την ενέργεια. Επιπλέον, η ιδιότητά μου σαν ενεργειακός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μου έδωσε την ευκαιρία να έχω επισκεφτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Κυρίως τις υπηρεσίες της Κομισιόν που ασχολούνται με την χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης.

  Η διαδρομή μου αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στον σχεδιασμό στόχων και στη διεκδίκηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων.

  1. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος διοίκησης του Δήμου με δεδομένη την απλή αναλογική σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές η οποία θα διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον;

  Είτε με απλή αναλογική είτε όχι, ο τρόπος διοίκησης του Δήμου είναι πάντα ένας. Αυτός που περνάει μέσα από την ανάλυση των προβλημάτων, τη σύνθεση ιδεών και τις δημοκρατικές διαδικασίες. 

  1. Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά σημεία της πόλης μας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε και ποια τα αδύναμα που πρέπει να βελτιώσουμε;

  Επιγραμματικά:

  (+) Δυνατά

  • Ενέργεια Εκμετάλλευση του μεγάλου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της περιοχής για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Ελάφρυνση των δημοτικών τελών προς όφελος των πολιτών. Βρισκόμαστε σε περιοχή όπου συνδέονται σημαντικοί ενεργειακοί δρόμοι.
  • Πρωτογενής τομέας Προσπάθεια διαφοροποίησης του πρωτογενούς τομέα. Εκμετάλλευση δυναμικού βιομάζας και ένταξη ομάδων αγροτών σε ενεργειακές κοινότητες. Ανοίγονται προοπτικές για αύξηση εισοδημάτων και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων.
  • Καινοτομία Προώθηση συνεργασίας του Δήμου με τις Σχολές του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα για την ανάπτυξη του ίδιου του Πανεπιστημίου και της σύνδεσης του καινοτόμου έργου του, με την αγροτική οικονομία της περιοχής. Ο Δήμος καταλύτης.
  • Τουρισμός Η πόλη μας βρίσκεται σε μία περιοχή ευλογημένη από την φύση. Προσπάθεια λοιπόν για ένταξη στον τουριστικό χάρτη. Ανάδειξη φυσικών τοπίων. Ενθάρρυνση και υποστήριξη μονάδων αγροτουρισμού που θα προσελκύσουν τουρισμό και θα στηρίξουν την τοπική παραγωγή.

  (-) Αδύναμα

  • Απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα
  • Γειτνίαση με χώρες με φθηνότερο εργατικό και φθηνότερο φορολογικό κόστος
  • Γήρανση του πληθυσμού
  1. Γιατί με το Βασίλη Μαυρίδη;

  Ο στόχος πάντα για μένα είναι οι συμπράξεις και οι συνεργασίες. Για αυτό και η πρόσκληση του Βασίλη, που ήταν πρόσκληση για δουλειά αλλά και για οραματικούς στόχους, δεν μπορούσε παρά να με βρει συμπαραστάτη.

  Άλλωστε, ό,τι του έχω προτείνει σε φιλικές συζητήσεις αυτά τα χρόνια που ήταν δήμαρχος –πχ. σε κρίσιμους τομείς για το μέλλον, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή η εξοικονόμηση ενέργειας-  τα έκανε πράξη άμεσα. Αυτό δείχνει την διορατικότητά του, αλλά και την αποτελεσματικότητά του.

  Ενώνουμε λοιπόν δυνάμεις, πιστεύουμε στη στήριξη των πολιτών και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για το μέλλον της Ορεστιάδας.