Τα απαραίτητα για να δείξεις τις ικανότητές σου μέσω live streaming

145

Το πιο σημαντικό «προϊόν» της σημερινής εποχής στον ψηφιακό κόσμο είναι το περιεχόμενο. Η προσπάθεια που κάνει κάθε εταιρία για να ανανεώσει το ενδιαφέρον προς τα προϊόντα της στρέφεται όλο και περισσότερο στο κοινό που παρακολουθεί τις δραστηριότητές της online, αλλά η μετάβαση που έχει κάνει η ανθρωπότητα προς την ψηφιακή εποχή έχει δώσει ευκαιρίες σε εκατομμύρια ανθρώπους να δημιουργήσουν το προσωπικό τους branding και να γίνουν οι ίδιοι εκείνοι που προωθούν τις ιδέες τους. Στην αρχή, τα social media μονοπωλούσαν την επικοινωνία κοινού και εταιριών, με τους ιδιώτες να εκμεταλλεύονται πρώτοι τα νέα trends.

Έτσι, πριν από περίπου 15 χρόνια δημιουργήθηκε μία τεράστια κοινότητα δημιουργών περιεχομένου, που αναζήτησαν ψηφιακούς χώρους στους οποίους θα επιδείκνυαν τις ικανότητές τους σε διάφορα παιχνίδια. Αυτοί οι χώροι αρχικά ήταν το Twitch και το Youtube, που έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους να αναδειχθούν. Το ένα παρακλάδι αυτής της gaming κοινότητας που ξεχώρισε άμεσα, αφορούσε τους παίκτες πόκερ που ήθελαν να μεταδώσουν τη γνώση τους. Σε σχέση με τα εξίσου δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια, που έχουν σχετικά μικρή ιστορία, το πόκερ είχε πλεονέκτημα στη γνώση.

Πολύ λογικό, άλλωστε, αφού μεγαλούργησε αρχικά στην Ευρώπη με τη μορφή της γαλλικής πόκας και του γερμανικού pochen, πριν αυτά τα δύο μεταφερθούν στις ΗΠΑ για να δημιουργηθεί το πόκερ. Στα μέσα του 19ου αιώνα είχε γίνει το πλέον αγαπημένο παιχνίδι με τράπουλα στην Αμερική και στα μέσα του 20ου αιώνα είχε ξεπεράσει σε δημοτικότητα κάθε άλλο παιχνίδι στα επίγεια καζίνο όλου του πλανήτη. Ως το τέλος της προηγούμενης χιλιετίας είχε αποκτήσει πια δική του υπόσταση και η μετάβασή του στον ψηφιακό κόσμο ήταν αναπόφευκτη και άμεση.

Με τη βοήθεια του internet και χάρη στις online πλατφόρμες διασκέδασης που δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, το πόκερ online εξάλειψε την ανάγκη για φυσική παρουσία και έκανε το παιχνίδι προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή. Έτσι, ακόμη και οι ερασιτέχνες παίκτες του πόκερ εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη της τεχνολογίας, για να προσφέρουν live streaming περιεχόμενο σε ένα κοινό που διψούσε για γνώση. Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι όμως για να στήσεις το δικό σου live streaming κανάλι, είτε αφορά το πόκερ είτε κάποιο άλλο είδος περιεχομένου;

Από πλευράς εξοπλισμού, είναι ξεκάθαρο ότι ο υπολογιστής πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός. Αυτό σημαίνει επεξεργαστή τουλάχιστον Ryzen 5 7600X της AMD, ο οποίος θεωρείται ιδανικός για όλες τις δουλειές σε καλή τιμή, ή Core i7-12700K της Intel που αποτελεί εγγύηση από μία εταιρία που θεωρείται ότι βγάζει πιο ακριβά -αλλά ισχυρά- προϊόντα από τους ανταγωνιστές της. Ανάλογα την επιλογή επεξεργαστή, πρέπει να συνοδευτεί και η αντίστοιχη μητρική. Για τον AMD θα μπορούσες να επιλέξεις την MSI MAG B550 Tomahawk Gaming Motherboard με ΑΜ4 socket ή την ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi με ΑΜ5 socket. Καμία δεν είναι ιδιαίτερα φτηνή, αλλά είναι πολύ ισχυρές, όπως και η ASUS ROG Strix Z690-F στο ενδεχόμενο αγοράς Intel επεξεργαστή.

Η επένδυση στα δύο βασικά στοιχεία ενός δυνατού υπολογιστή είναι απαραίτητη, αλλά η μνήμη RAM είναι άλλη ιστορία. Πλέον, έχουμε φτάσει στη DDR5 και οι τιμές για 16 ως 32GB είναι πραγματικά καλές. Δεν ισχύει το ίδιο για τις κάρτες γραφικών, που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Χωρίς αυτές όμως δεν γίνεται να κάνεις δουλειά, γι’ αυτό στο φτηνό ράφι θα βρεις την Nvidia GeForce GTX 1650 4GB ή τη Radeon AMD RX 570 8GB, στα μεσαία επίπεδα τιμών τη Radeon RX 6750 XT και τη GeForce RTX 3060 Ti, ενώ αν κάνεις επένδυση τότε η Nvidia RTX 4090 είναι αυτή που χρειάζεσαι.

Φυσικά, κάπου πρέπει να αποθηκεύεις υλικό, αλλά οι SSD είναι πια φτηνοί. Η τεχνολογία M.2 είναι αυτό που ψάχνεις και ένας Western Digital Black SN750 1TB είναι το ελάχιστο στο οποίο πρέπει να κοιτάξεις. Το κουτί για να «στεγάσεις» όλα τα παραπάνω είναι κάτι που θα αφορά μόνο το budget και το γούστο σου, αρκεί να έχει αρκετούς χώρους για ανεμιστήρες που θα κρατούν χαμηλή τη θερμοκρασία του συστήματος.

Απαραίτητες είναι, φυσικά, δύο οθόνες 60Hz τουλάχιστον 23’’ έκαστη, ή μία τουλάχιστον 27’’, αλλά υπάρχουν πολλές σε οικονομικές τιμές. Live streaming χωρίς κάμερα και μικρόφωνο δεν νοείται, γι’ αυτό μπορείς να κοιτάξεις προς τη Logitech C922 ή τη Razer Kiyo για αρχή. Για πιο σοβαρές προσεγγίσεις, η Elgato Cam Link 4K είναι η κάμερα που ψάχνεις. Το Logitech G733 Lightspeed είναι το μικρόφωνό σου για άριστη απόδοση και τιμή, ενώ αν το streaming αφορά στα videogames, τότε χρειάζεσαι ένα gaming keyboard και ένα ισάξιο ποντίκι με άριστη απόκριση στις εντολές.