Προβάλλονται πληθυσμιακοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους δεν είναι δυνατή, όπως αναφέρεται, η λειτουργία της
«Αναμενόμενη απάντηση», συνεχίζει τον αγώνα η Πρωτοβουλία Πολιτών
Της Κικής Ηπειρώτου
Αρνητικό είναι το Υπουργείο Υγείας στο αίτημα πολιτών και φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγους μήνες και μετά από δύο τραγικά περιστατικά που σημειώθηκαν πρόσφατα, με το θάνατο ενός 5χρονου αγοριού από τη Θάσο και μίας 9χρονης από το Διδυμότειχο, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τον Έβρο ως τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Σε απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται πως υπάρχουν κυρίως λόγοι οικονομικοί και πληθυσμιακοί που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜΘ.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει στη δωρεά δύο κλινών και του ανάλογου εξοπλισμού για τη λειτουργία μίας «μίνι» ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της. Πέρα από το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφερόμενων κλινών έχει χαρακτηριστεί ως μικρός, για τη λειτουργία της μονάδας είναι απαραίτητο να υπάρξει και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να προσληφθεί με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, από την απάντηση του κ. Γεωργιάδη προκύπτει ότι η λειτουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή μας κρίνεται ως ασύμφορη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν κρίνεται ως ασύμφορη ακόμη και μετά τη δωρεά της Gastrade…
Η απάντηση του Υπουργείου
«Στη Βόρειο Ελλάδα λειτουργεί μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, με προβλεπόμενες 10 κλίνες εκ των οποίων ανεπτυγμένες και σε λειτουργία είναι 8 κλίνες.
Στελέχωση: Υπηρετούν συνολικά 14 ιατροί εκ των οποίων 2 επικουρικοί και 2 εξειδικευόμενοι. Από τους 14 γιατρούς οι 2 απουσιάζουν με άδεια κύησης.
Υπηρετούν συνολικά 33 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 9 είναι επικουρικοί. Από τους 33 υπηρετούντες νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια 5.
Επιπλέον, υπηρετούν 2 λοιπό επικουρικό προσωπικό.
Πληρότητα: Η μέση πληρότητα της κλινικής αγγίζει το 60%.
2021 ήταν 55%, 2022 ήταν 52% και 2023 ήταν 57% (1ος ως 10ος μήνας)
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας, η λειτουργούσα ΜΕΘ Παίδων καλύπτει τις ανάγκες.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι στη Βόρειο Ελλάδα δεν λειτουργεί αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο, στο νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου θα λειτουργήσουν και παιδιατρικές χειρουργικές κλινικές, όπως η ΠαιδοΝευροχειρουργική, ΠαιδοΚαρδιοχειρουργική κλπ, έχουν προβλεφθεί και θα αναπτυχθούν συνολικά 3 τομές των 11 κλινών έκαστος, σύνολο δηλαδή 33 κλίνες ΜΕΘ.
Τέλος, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι πέραν του μεγάλου κόστους λειτουργίας μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι εάν ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετείται είναι μικρός, οι δεξιότητες που απαιτούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τον χρόνο θα αμβλυνθούν σημαντικά.
Ως εκ τούτου, η λειτουργία ΜΕΘ Παίδων δεν είναι δυνατή σε περιοχές που τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν πληρούνται για την ανάπτυξή της»».
Συνεχίζει τον αγώνα η Πρωτοβουλία Πολιτών
Μετά από αυτή την εξέλιξη η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜΘ ανάρτησε το παρακάτω κείμενο στη σελίδα της στο Facebook:
«Δεν έχουμε μαντικές ικανότητες. Απλώς ερμηνεύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, είχαμε προβλέψει σωστά ποια θα ήταν η απάντηση του υπουργού σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την έλλειψη παιδιατρικής ΜΕΘ στην ΑΜΘ. Κι επειδή ακριβώς προβλέπαμε επιλέξαμε να προχωρήσαμε στο ψήφισμα με τα συγκεκριμένα αιτήματα προς την Περιφέρεια.
Για του λόγου το αληθές, στις φωτογραφίες βλέπετε την απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σίγουρο πως πανομοιότυπη θα είναι και αυτή που θα δώσει στους βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, που επίσης κατέθεσαν σχετική ερώτηση: 1. Δεν πληρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια 2. Θα σας καλύψουν τα κρεβάτια που ετοιμάζουμε στην Θεσσαλονίκη.
Είναι πλέον συνείδηση όλων γιατί το ψήφισμά μας προς την Περιφερειακό Συμβούλιο είναι περισσότερο από αναγκαίο: Ο Περιφερειάρχης οφείλει να καλέσει τους διοικητές των νοσοκομείων μας, για την εκπόνηση από κοινού οικονομοτεχνικής μελέτης που θα τεκμηριώνει την ανάγκη δημιουργίας παιδιατρικής ΜΕΘ, θα υποδεικνύει τον πλέον κατάλληλο χώρο, θα τεκμηριώνει την λειτουργία της και θα μπει μπροστά για την ένταξή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Με όλους τους κατοίκους της ΑΜΘ υποστηρικτικά στο πλευρό τους. Προχωράμε!».
Αρνητικό το Υπουργείο Υγείας στη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜΘ