Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας

1036

Σοβαρές αλλαγές όχι μόνο στο ύψος των διοδίων, αλλά και στα δικαιώματα δωρεάν διελεύσεων που έχουν χορηγηθεί για τις τοπικές μετακινήσεις θα επιφέρει η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που προχωρά με ταχείς ρυθμούς από την κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που αναμένεται να κλείσει ως τις αρχές καλοκαιριού είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αύξηση των διοδίων.

Σε πρώτη φάση το κόστος θα αυξηθεί στα 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο από 0,03 που είναι σήμερα.

Στη συνέχεια, με την έναρξη της παραχώρησης προβλέπεται να πάει στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο από τον παραχωρησιούχο ώστε σε περίοδο τριών ετών να ανατιμηθεί εκ νέου και να διαμορφωθεί στα 6,3 λεπτά.

Προ ημερών και σύμφωνα με δημοσίευμα στο newmoney με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας να προχωρήσει στην τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας και επομένως μένει να αποφασιστεί ο χρόνος που θα το κάνει.

Η πολιτική ηγεσία έχει δηλώσει δημόσια ότι θα συνεργαστεί με το ΤΑΙΠΕΔ για να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα, ωστόσο αυτά φαίνεται να γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Πρόσφατα από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επίκεινται υπογραφές μέσα στον Μάρτιο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα από πλευράς Δημοσίου και να αρχίσει να μετράει ο χρόνος της σύμβασης για την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο.