Έρχεται το… ελληνικό FBI – H δομή, ο ρόλος και η μάχη κατά της Greek Mafia

749

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Law and Order η δημιουργία του ελληνικού FBI που θα λειτουργεί στα πρότυπα της πανίσχυρης Αμερικανικής υπηρεσίας.

Στόχος η «συνένωση» 8 διαφορετικών υπηρεσιών της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της Greek Mafia. H υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, είναι θέμα ημερών.

Η «ομπρέλα» των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην υπό διαμόρφωση «Task Force» του Ελληνικού FΒΙ, θα συνεργάζονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήματος Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.

Μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών απευθείας μέσω των αξιωματικών θα ερευνώνται άμεσα οι δραστηριότητες των μελών της Greek Mafia, μέσα από μία ενιαία τράπεζα δεδομένων και πληροφοριών. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την άντληση επαφών και πληροφοριών που αφορούν υπόπτους, από τα social media. Επίσης, κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία μιας αποτελεσματικότερης υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων, για πολίτες που καταγγέλλουν υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να μην απειλούνται και αλλάζουν καταθέσεις κατά την εκδίκαση των υποθέσεων.

Άμεσες ενέργειες χωρίς καθυστερήσεις

Στο πλαίσιο της ομάδας κρούσης, θα είναι η επιτάχυνση των ερευνών όπως άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για την παρακολούθηση του μαύρου χρήματος που προέρχεται από διάφορες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Σημειώνεται πως διαπιστωμένα το 2023 διακινήθηκε «μαύρο χρήμα» ύψους περίπου 250.000.000 ευρώ. Η δημιουργία της κοινής «ομάδας δράσης» προϋποθέτει την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα, απεμπλοκή τους από αστυνομικό έργο πέραν των αρμοδιοτήτων τους.

Ένα άλλο κομμάτι που συζητείται σε συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι η ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου στις φυλακές και παράλληλες τεχνολογικές δράσεις όπως η τοποθέτηση απενεργοποιητών κινητών τηλεφώνων jammer. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως σχέδια για την δημιουργία μιας υπηρεσίας στα πρότυπα του FBI, είχαν πέσει και πάλι στο τραπέζι, άλλες τέσσερις φορές και συγκεκριμένα το 2010, 2014, 2016 και 2021.