Ζαμπούκης: «Ανάγκη επανεκκίνησης με τη στήριξη της Πολιτείας για να παραμείνει η Αλεξανδρούπολη στο προσκήνιο»

511

Τόνισε στην ομιλία του στο 2ο  East Macedonia & Thrace Forum ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης 

Στην Αλεξανδρούπολη των υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων, την πόλη που ένα χρόνο πριν «ήταν το case study, το success story, που σε μία νύχτα άδραξε την ευκαιρία και εκμεταλλευόμενη όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα άρχισε να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου και στον απόλυτο εναλλακτικό τουριστικό προορισμό», καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο δεύτερο East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, από τη City Hub Events ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης.

Ανατρέχοντας στο περσινό πρώτο East Macedonia & Thrace Forum σημείωσε πως τότε η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και αναλύσεων ως η αφορμή για την υλοποίηση μεγάλων εμβληματικών επενδυτικών σχημάτων και πρότζεκτ, ικανών να αλλάξουν ακόμη και τα διεθνή δεδομένα όπως το FSRU, ο ανατολικός περιφερειακός, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων τής Βορείου Ελλάδος μέχρι το Μπουργκάς και το Ρούσε.

Σκιαγραφώντας την εικόνα της πόλης σήμερα ο κ. Ζαμπούκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά και την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου -τη μεγαλύτερη που βίωσε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες- πάγωσε κάθε είδους δραστηριότητα στον τόπο μας. Το δυστύχημα στα Τέμπη πάγωσε το πρότζεκτ για τον σιδηρόδρομο. Η ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του λιμανιού, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2022, φαίνεται ότι ματαίωσε μαζί όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια προσέλκυσης επενδυτικών σχημάτων και επιχειρηματικότητας με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της πόλης. Το αεροδρόμιό μας απέκτησε διεθνή χαρακτήρα με την τοποθέτηση των υπόγειων δεξαμενών καυσίμων, συνεχίζοντας όμως να αντιμετωπίζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Ο ανατολικός περιφερειακός προχωρά αλλά με ρυθμούς πιο αργούς από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, αλλά για λάθος λόγους.

 

 

Αναφερόμενος στο East Macedonia & Thrace Forum δήλωσε πως διοργανώσεις όπως αυτή «είναι εδώ για να ενδυναμώσουν τη φωνή μας και να μεταφέρουν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οφείλουμε σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ακούσουμε τις υποδείξεις των ειδικών και να συνεχίσουμε την πορεία εκεί που σταμάτησε. Να κάνουμε restart όχι από το μηδέν αλλά από εκεί που το αφήσαμε». Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των προσπαθειών διατήρησης της Αλεξανδρούπολης στο προσκήνιο ως ενεργειακή πύλη και πυλώνα ασφαλείας για τη χώρα και τα Βαλκάνια, ως κόμβο εμπορίου και μεταφορών, ως κέντρο καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ως τουριστικό προορισμό και υπόδειγμα ενίσχυσης και υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Ζαμπούκης δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας.