Το ραμαζάνι 2024: Ξεκινάει την Κυριακή 10 Μαρτίου και τελειώνει την Δευτέρα 08 Απριλίου

1671

Το Ραμαζάνι είναι μια μεγάλη μουσουλμανική γιορτή. Παρακάτω μπορείς να δεις τι είναι, τι γιορτάζεται καθώς και πότε πέφτει το Ραμαζάνι το 2024.

Να αναφέρουμε ότι το Ραμαζάνι είναι γιορτή που κρατάει κάποιες μέρες. Δηλαδή δεν έχει διάρκεια μίας μόνο μέρας. Επιπλέον κάθε χρόνο η περίοδος που γιορτάζεται το Ραμαζάνι πέφτει σε άλλη ημερομηνία (είναι κινητή γιορτή).

Πότε Πέφτει το Ραμαζάνι

Το Ραμαζάνι είναι μία κινητή γιορτή και βασίζεται στο κυλιόμενο αραβικό ημερολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σταθερή ημερομηνία που γιορτάζεται. Κάθε χρόνο πέφτει περίπου 10 με 12 ημέρες νωρίτερα.

Η διάρκεια που έχει το Ραμαζάνι είναι περίπου ένας μήνας (29 με 30 ημέρες). Ξεκινάει όταν το φεγγάρι είναι “ημισέληνος” (δηλαδή όταν φαίνεται μικρότερο) και τελειώνει πάλι στην ίδια όψη του φεγγαριού.

Το ραμαζάνι για το 2024 ξεκινάει την Κυριακή 10 Μαρτίου και τελειώνει την Δευτέρα 08 Απριλίου

Για τα επόμενη έτη το Ραμαζάνι ξεκινάει και τελειώνει στις εξής ημερομηνίες:

● 2025: 28 Φεβρουαρίου έως 29 Μαρτίου
● 2026: 17 Φεβρουαρίου έως 19 Μαρτίου

Τι είναι το Ραμαζάνι

Η λέξη Ραμαζάνι έχει τις ρίζες της στην Αραβική λέξη Ραμαντάν καθώς και στην Τουρκική λέξη Ραμαζάν. Αποτελεί τον 9ο μήνα του Ισλαμικού ημερολόγιου που θεωρείται και ο πιο σημαντικός μήνας για τους μουσουλμάνους.

Ετυμολογικά η λέξη Ραμαζάνι προέρχεται από την Αραβική αλ-ραμάντ που σημαίνει «καψαλίζω τη ζέστη ή την ξηρασία»

Σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία, στο Ραμαζάνι γιορτάζεται το γεγονός ότι δόθηκε στους ανθρώπους το ιερό βιβλίο (το Κοράνι), το οποίο αποτελεί τον “καθοδηγητή” για τον τρόπο ζωής των πιστών, καθώς και για τις αξίες τους.

Το μήνα που διαρκεί το Ραμαζάνι, οι πιστοί μουσουλμάνοι πρέπει να διαβάζουν και να μελετούν το Κοράνι. Για αυτό το λόγο, το ιερό μουσουλμανικό βιβλίο έχει χωριστεί σε κεφάλαια έτσι ώστε οι πιστοί να το διαβάζουν όλο το μήνα (κάθε μέρα από ένα διαφορετικό κεφάλαιο).

Επίσης το Ραμαζάνι θεωρείται πολύ καλή περίοδος προσευχής και “κάθαρσης” της ψυχής. Οι πιστοί θα πρέπει να δοκιμαστούν όσον αφορά τις αντοχές τους στη νηστεία, την αυτοσυγκράτηση, την πίστη τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό κάνοντας καλές πράξεις, αγαθοεργίες, να είναι γενναιόδωροι, κτλ.

Ο σκοπός είναι μέσα από αυτές τις προσωπικές θυσίες του καθενός, οι πιστοί μουσουλμάνοι να αντιληφθούν πόσο υποφέρουν οι φτωχοί και οι άρρωστοι, αλλά και ο καθένας να βρει τον εαυτό του και να πλησιάσει περισσότερο προς τον Θεό.

Έθιμα στο Ραμαζάνι

Το Ραμαζάνι είναι μια μεγάλη περίοδος αυστηρής νηστείας για τους μουσουλμάνους (οι χριστιανοί έχουν αντίστοιχα τη Σαρακοστή ωστόσο οι δύο γιορτές είναι τελείως διαφορετικές).

Ο τρόπος νηστείας στο Ραμαζάνι είναι ο εξής: Οι πιστοί “απαγορεύεται” να φάνε όλη τη διάρκεια της ημέρας (από την στιγμή της ανατολής του ηλίου έως και τη δύση του). Πριν από την ανατολή καθώς και μετά τη δύση του ηλίου οι μουσουλμάνοι μπορούν να φάνε όλες τις τροφές. Εξαιρείται πάντοτε το αλκοόλ και το χοιρινό κρέας που έτσι και αλλιώς απαγορεύονται.

Άλλο ένα έθιμο που είναι ιδιαίτερο γνωστό στο Ραμαζάνι (όσον αφορά το φαγητό) είναι η κατανάλωση χουρμάδων. Το έθιμο αυτό γίνεται για να τιμήσει τον προφήτη Μωάμεθ ο οποίος έδωσε το παράδειγμα αυτό.

Για αυτό και πριν την ανατολή του ηλίου πολλοί μουσουλμάνοι τρώνε το Σουχούρ και μετά τη δύση του ηλίου τρώνε το Ιφτάρ. Πρόκειται για δύο ειδικά γεύματα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του μήνα που κρατάει το Ραμαζάνι.

Η πιο σημαντική νύχτα στο Ραμαζάνι είναι η νύχτα του πεπρωμένου (Λεϊλάτ αλ Καντρ). Σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία τη νύχτα αυτή ξεκίνησε η αποκάλυψη του ιερού βιβλίου (Κοράνι) από τον Θεό (μέσω του Αρχάγγελου Γαβριήλ) στον προφήτη Μωάμεθ.

Λέγεται ότι η προσευχή κατά τη διάρκεια της νύχτας του πεπρωμένου είναι πολύ πιο σημαντική και για αυτό θεωρείται πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους πιστούς να αφιερώσουν χρόνο και να προσευχηθούν.