Αναζητείται πολιτική καινοτομία – Κείμενο του Δημήτρη Αγανίδη

432

Ο Δημήτρης Αγανίδης είναι γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να μας απασχολήσουν στις εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: το περιεχόμενο της σύγχρονης προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης και το μοντέλο του κόμματος που θα την υποστηρίξει μέσα στην κοινωνία.

Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που καλούμαστε να υπερνικήσουμε σε αυτή την προσπάθειά μας είναι η αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών από την πολιτική και τα κόμματα, και η παγκόσμια τάση της μεγάλης παραίτησης, σύμφωνα με την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν έναν αποστασιοποιημένο τρόπο ζωής, κοινωνικής δράσης και πολιτικής συμμετοχής, δημιουργώντας νέες, πολλαπλές κοινωνικές πραγματικότητες.

Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον, το αίτημα για μια δίκαιη κοινωνία παραμένει πιο ζωντανό και επίκαιρο από ποτέ και αναζητά νέους τρόπους για να εκφραστεί. Ο κόσμος μας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και οφείλουμε να τον κατανοήσουμε με σύγχρονα πολιτικά εργαλεία ώστε να είμαστε σε θέση να τον συνδιαμορφώσουμε σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω μας.

Οι σύγχρονες αριστερές δυνάμεις καλούνται να επινοήσουν νέους δρόμους προς την πρόοδο με ρηξικέλευθες πολιτικές προτάσεις που θα εξασφαλίζουν ίσους όρους πρόσβασης και συμμετοχής στην εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην επιστήμη, στο επιχειρείν και στον δημόσιο βίο. Επιδίωξή μας στο σήμερα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα, σε μια ελεύθερη αλλά βιώσιμη πράσινη οικονομία, με διαφάνεια και κανόνες δημοκρατικού ελέγχου. Με ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο ενίσχυσης του κοινωνικού Κράτους Δίκαιου απέναντι στις ιδιωτικές εξουσίες που ασκούν ασφυκτική πίεση στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς και στις κυβερνήσεις σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των δημοκρατικών κεκτημένων.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα τα κόμματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως γραφειοκρατικοί οργανισμοί αλλά ως μια ανοιχτή κοινότητα ανθρώπων, μέσα στην οποία τα μέλη της συμμετέχουν ισότιμα, οργανώνονται και διεκδικούν, διαμορφώνουν και διαμορφώνονται παράγοντας πολιτική από τα κάτω μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Αναζητείται, λοιπόν, πολιτική καινοτομία καθώς τα πολιτικά εργαλεία των προηγούμενων δεκαετιών αφήνουν τις νεότερες γενιές αδιάφορες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως σύγχρονο προοδευτικό κόμμα δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι ανοιχτό και συμπεριληπτικό ώστε να συνδέεται άμεσα με τα κοινωνικά αιτήματα. Πρωταρχικό μέλημα των κομματικών οργανώσεών μας στο εξής πρέπει να είναι η δημιουργία νέων διαύλων επικοινωνίας και τρόπων αλληλεπίδρασης με την κοινωνία.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα μπορέσει να γίνει και πάλι επιδραστικός και πλειοψηφικός, μετατρέποντας το πάθος μας για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη σε ρεαλιστική προοδευτική κυβερνητική πρόταση