ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έβρου: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών

446

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έβρου στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών», τονίζει σε ανακοίνωσή της νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος, θυμίζοντας τις 8 άμεσες παρεμβάσεις για τους αγρότες, που έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασελάκης, μεταξύ άλλων για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν στα 7 λεπτά/κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων και τον επανασχεδιασμό της ΚΑΠ.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί και αυτό το πρόβλημα με επικοινωνιακούς όρους, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο που θα επιφέρει κούραση στους αγωνιζόμενους αγρότες», αναφέρει επίσης η Νομαρχιακή Επιτροπή, καλώντας την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τους εγωισμούς και να δεχθεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, για να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο η οποία πλησιάζει».


Δύο λύσεις – ανάσες για τους αγρότες. Συν 8 άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ!

«Πρέπει να κάνουμε δύο μεγάλες τομές. Η πρώτη τομή είναι το εθνικό πρόγραμμα αναδιανομής γης. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης με την αξιοποίηση αναξιοποίητων εκτάσεων είτε κρατικών είτε εγκαταλελειμμένων όπως προβλέπεται από το σύνταγμα άρθρο με τα εξής χαρακτηριστικά:

-Παραχώρηση για 50-75 χρόνια γαιών που σχολάζουν επί έτη και που μένουν παραγωγικά ανεκμετάλλευτες

-Δημιουργία νέων σύγχρονων παραγωγικών μονάδων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας με υιοθέτηση εξελιγμένων οργανωτικά και τεχνολογικά μορφών παραγωγής

-Χρηματοδοτική στήριξη του προγράμματος από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, την αναπτυξιακή τράπεζα Αυτή η τομή θα καταρτιστεί με τη συμμετοχή και τη διαβούλευση, με τους συλλογικούς φορείς που λειτουργούν στον αγροτικό τομέα και θα μελετηθεί η διεθνής εμπειρία».

Η δεύτερη τομή αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει την ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.

  • Κατάργηση ΕΦΚ στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων.
  • Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
  • Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες.
  • Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ.
  • Δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων.
  • Πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών για να μη ρευστοποιηθεί η γη τους.