Φυσικό αέριο: Καταγράφονται ακυρώσεις ποσοτήτων από Ελλάδα προς Βόρειες χώρες

3255

Στοιχεία υποχώρησης καταγράφονται, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, στο ενδιαφέρον της αγοράς για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου, δημιουργώντας προβληματισμό για την επιτυχία του επικείμενου «διαβαλκανικού» market test που στόχο έχει την επαύξηση της δυναμικότητας του δικτύου.

Αν και στα πλαίσια της μη δεσμευτικής φάσης του market test, υπήρξε αξιόλογο ενδιαφέρον τόσο για τις ελληνικές υποδομές όσο και ευρύτερα, εντούτοις, τώρα, πηγαίνοντας προς την δεσμευτική φάση, εκφράζεται σημαντική «εγκράτεια» από πλευράς χρηστών, αποφεύγοντας να δεσμευτούν μακροχρόνια, πράγμα, όμως απαραίτητο, για να προχωρήσουν τα σχέδια επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου.

Αναλυτικότερα, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς στο energypress, καταγράφονται ακυρώσεις ποσοτήτων από Νότο προς Βορρά, δηλαδή από την Ελλάδα προς βορειότερα, πράγμα που αν συνεχιστεί καθιστά από αμφίβολα έως και περιττά, τα όποια σχέδια επαύξησης των δικτύων φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα και στη Ρεβυθούσα, όπου χρήστες ακυρώνουν φορτία, καθώς δεν έχουν που να τα διοχετεύσουν.

Αν και απέχουμε ακόμη από την υποβολή οριστικών προσφορών στα πλαίσια των δεσμευτικών market test όπου εκεί θα ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής «δείγματα γραφής», που αξιολογούνται για την κατάρτιση των «project proposals» από τους διαχειριστές, δείχνουν να μην επιβεβαιώνουν στον ίδιο βαθμό το ενδιαφέρον των μη δεσμευτικών «δοκιμών αγοράς».

Επί παραδείγματι, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, οι χρήστες επιδεικνύουν μια «δυστοκία» ως προς την επαύξηση της δυναμικότητας του αγωγού IGB, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όταν κατά την μη δεσμευτική δοκιμή αγοράς, υπήρξαν ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος της αγοράς.

Η εν λόγω εικόνα έρχεται σε συνέχεια της μειωμένης κατανάλωσης φυσικού αερίου συνολικά, σε συνδυασμό με την αυξημένη – για την εποχή – πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου που σε επίπεδο ΕΕ, αυτή την στιγμή βρίσκονται σε επίπεδα πλήρωσης της τάξης του 68.61%. Χωρίς για την ώρα να μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και εκτιμήσεις, τα νέα δεδομένα προδιαγράφουν μια αλλαγή σκηνικού που μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα αποτυπωθεί στα επενδυτικά σχέδια των επιμέρους Διαχειριστών.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι όσο υποχωρεί η «επιτακτικότητα» στην ανάγκη μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από Νότο προς Βορρά στον απόηχο της μειωμένης κατανάλωσης και επάρκειας του καυσίμου, τόσο ανάλογα θα υποχωρεί η «επιθυμία» των χρηστών να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις στην αξιοποίηση των υποδομών.

https://energypress.gr/index.php/news/koposi-stis-posotites-aerioy-poy-dioheteyontai-apo-tin-ellada-pros-borra-problimatismos