Ανοικτή επιστολή σε 212 Δήμους για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

424

Αξιότιμε/η κ. Δήμαρχε,

Θα θέλαμε αρχικά να ευχηθούμε καλή και δημιουργική χρονιά, εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχές μας σε εσάς και την αξιότιμη ομάδα σας για ένα ακμαίο και παραγωγικό 2024 και για μια δημιουργική και εποικοδομητική δημοτική θητεία. Το νέο έτος, άλλωστε, σηματοδοτεί και για εσάς μια καινούρια αρχή, που σας δίνει τη δυνατότητα – αλλά και την ευθύνη – να διαμορφώσετε, σε πολλαπλά επίπεδα, την καθημερινότητα των δημοτών αλλά και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών που είτε ζει, είτε εργάζεται, είτε επισκέπτεται τον Δήμο, προς το καλύτερο.

Καθώς ενστερνιζόμαστε τις ευκαιρίες και τις ευθύνες που έρχονται με το ξεκίνημα της νέας δημοτικής αρχής, με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σημαντικό θέμα που ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (Άρθρα 77 και 179) που επανήλθε εκ νέου σε ισχύ με το άρθρο 7 του Ν. 4623/2019 και αφορά την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία του να εκκινήσετε έγκαιρα και αποφασιστικά τη διαδικασία αυτής της επιλογής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ν.3852/2010, Άρθρο 77, παρ. 1, στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, καθώς και στους νησιωτικούς δήμους, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Ο ‍Δήμος [βλ. πίνακα αποδεκτών], ‍βάσει αυτών των κριτηρίων, ανήκει στους Δήμους που υποχρεούνται να επιλέξουν Συμπαραστάτη. Μάλιστα, η διαδικασία για την επιλογή του συμπαραστάτη γίνεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών (Ν. 4623/2019, Άρθρο 7, παρ.3).

Όπως θα γνωρίζετε, ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου. Αυτή η ανεξάρτητη οντότητα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της πόλης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των δημοτών και τη συνολική αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θεσμό του Συμπαραστάτη καθώς και με το ιστορικό του Δήμου ‍στην επιλογή Συμπαραστάτη από το 2011 μέχρι σήμερα, μπορείτε να βρείτε και στο νεοσύστατο Παρατηρητήριο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει αρωγό τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των εκλεγμένων Συμπαραστατών, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών με την ενδυνάμωση αυτού του θεσμού στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας το βάρος των ευθυνών σας και τη δέσμευσή σας για την ευημερία του Δήμου, σας προτρέπουμε να δώσετε προτεραιότητα στη διαδικασία επιλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, όχι μόνο στο πλαίσιο της συμμόρφωσης του Δήμου με το γράμμα του νόμου, αλλά και γιατί η παρουσία ενός αφοσιωμένου Συμπαραστάτη θα συμβάλει αναμφίβολα στην ενίσχυση της δομής διακυβέρνησης της πόλης, ενισχύοντας μια κουλτούρα ανοιχτού χαρακτήρα και ανταπόκρισης στις ανάγκες των κατοίκων της.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα και εκφράζουμε την ειλικρινή μας ελπίδα ότι θα εξετάσετε αυτό το αίτημα προς το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της. Σας ευχόμαστε μια χαρούμενη και επιτυχημένη νέα χρονιά γεμάτη με επιτεύγματα και θετικές εξελίξεις.

Μετά τιμής,
Ιωάννης Φύτρος
Διαχείριση symparastatis.gr
Παρατηρητήριο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης