Καιρός: Αρκετές ζέστες και στη συνέχεια βαρομετρικά από τα δυτικά

499

Τάση του καιρού για τις επόμενες δυο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 2 Φεβρουαριου 2024. Αρκετές ζέστες και στη συνέχεια βαρομετρικά από τα δυτικά με μπόλικες βροχές και χιόνια στα βουνά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 2 Φεβρουαρίου 2024.

5 και 6 Φεβρουαρίου.
> 95% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 18 με 23 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικα λίγο χαμηλότερη στη δυτική ελλάδα και τα ορεινά κατά 3-5 βαθμούς.
+++++++++++++++++++

7 με 9 Φεβρουαρίου.
>95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφωσεις και ασθενείς βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας τους 17 με 20 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά.
+++++++++++++++++

10 με 12 Φεβρουαρίου.
38% πιθανότητα για αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και όλη τη δυτική χώρα ενώ λιγότερα αλλά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά των ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και πολύ λιγότερα στην υπόλοιπη χώρα. Ισχυρές χιονοπτώσεις στα βουνά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια έως 21 βαθμούς κελσίου χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια με σημαντική πτώση στην Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία στις 11-12/2 που η μεγίστη δεν θα ξεπερνα τους 10 με 14 βαθμούς κελσίου ενώ στην ανατολική και νότια χώρα θα παραμείνει γενικά σε επίπεδα κοντά στους 16 με 17 βαθμούς κελσίου.
31% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες αραιες νεφώσεις στη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια σε υψηλά επίπεδα θα φτάνει τους 16 με 20 βαθμούς κελσίου λίγο χαμηλότερη στη δυτική και βόρεια χώρα.
31% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού με ισχυρά φαινόμενα στην Ηπειρο τη δυτική Θεσσαλία τη δυτική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειο Ιονίου ενώ λιγότερο φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη χώρα και σχεδόν καθόλου στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια έως 20 με 21 βαθμούς κελσίου και ενδεχομένως στην Κρήτη λίγο πιο ψηλά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα όλες τις ημέρες ενώ στην Ηπειρο θα βρίσκεται 4-6 κελσίου πιο κάτω.
+++++++++++++++++++++++

13 με 17 Φεβρουαρίου.
36% πιθανότητα για βροχές αξιόλογες τη δυτική Ελλάδα το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη και λιγότερες στην υπόλοιπη χώρα ενώ σταδιακά δευτερεύον χαμηλό από τις 15 του μήνα θα δώσει αξιόλογα φαινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο τη Μακεδονία τη Θράκη τα Δωδεκάνησα την Κρήτη και την Εύβοια θα ναι κατά τόπους ισχυρα και αξιόλογα στην υπόλοιπη χώρα. Πιθανότητα χιονοπτώσεων μόνο σε βουνά της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασίες έως 16 με 18 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικα θα σημείωση πτώση από τις 15 του μήνα στην κεντρική ανατολική και βόρεια χώρα με μέγιστες 10 έως 14 βαθμούς και μικρή άνοδο στη δυτική και νότια χώρα στη συνέχεια.
33% πιθανότητα για  αξιόλογα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα ενώ λιγότερα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Xιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες εως 14 με 17 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά και νότια υψηλότερη στα δυτικά αλλά σταδιακά θα πέσει παντού στους 10 με 14 βαθμούς κελσιου λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια στο τέλος της περιόδου που θα φτάσει τους 20 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά.
31% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά γρήγορα θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και γρήγορα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ένω στο τέλος της περιόδου θα επηρεαστούν λίγο οι Κυκλάδες η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις από τις 15 του μήνα στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας της Θράκης και γρήγορα στα ορεινα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 18 με 22 και στην Κρήτη 25 βαθμούς κελσίου με σημαντική πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα στις 14 του μήνα και από τις 15 και στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας όπου στο τέλος της περιόδου η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 8 με 13 βαθμούς κελσίου υψηλότερη στην Κρήτη της Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που θα φτάνει τους 17.
+++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο καλός και ζεστός καιρός στα διατηρηθεί έως στις 9 του μήνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 20 και πιθανόν και λίγο παραπάνω στα ανατολικά και νότια.
Για τις 10 με 12 Φεβρουαρίου υπάρχει πιθανότητα 70% για αξιόλογη αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, με πολύ λίγα φαινόμενα μόνο στην νότια νησιωτική χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με τη θερμοκρασία αρχικά υψηλή να πέφτει σημαντικά στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ στα ανατολικά και νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Για την περίοδο 13 με 17 Φεβρουαρίου οι πιθανότητες είναι άνω του 90% για σημαντική αλλαγή του καιρού εκ νέου από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αξιόλογα φαινόμενα που στη δυτική Ελλάδα το ανατολικό Αιγαίο και κατά τόπους στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπος ισχυρά ενώ χιονοπτώσει στα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές.

Θερμοκρασία σε κάμψη στη δυτική και βόρεια χώρα όπου η μεγίστη θα βρίσκονται κοντά στους 10 με 14 βαθμούς ενω στα ανατολικά και κυρίως νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Η πιθανότητα σοβαρής ψυχρής εισβολής είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή ενώ περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας έχουν πιθανότητες για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα με λίγα λόγια θα έχουμε καιρό δυτικού ρεύματος επιτέλους μετά τους ξηροβοριάδες.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr