«Η πολιτική της ΝΔ υπολείπεται των αναγκών»

437
Γράφει ο Νίκος Παππάς Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η πολιτική της Ν.Δ. υπολείπεται των αναγκών. Η ακίνητη περιουσία και οι ιδιοκτήτες παραμένουν απροστάτευτοι
[Σχόλιο για τις εξαγγελίες Χατζηδάκη στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ]
Ο κ. Χατζηδάκης τάζει και ξανατάζει (τα ίδια) μέτρα, σαν να μην έχει μπει η Ν.Δ. στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησής της.
Σαν να μην εξελίσσεται η μεγαλύτερη και βιαιότερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας, με απροστάτευτη την α’ κατοικία και 250.000 πλειστηριασμούς να έρχονται ως το 2026.
Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένα ακίνητα είναι νομοθετημένο μέτρο, ευνοεί, κυρίως, τις μεγάλες περιουσίες και ομολογεί την κυβερνητική αδυναμία να προστατευτεί η περιουσία από φυσικά φαινόμενα.
Το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» έχει καθυστερήσει δραματικά (αναμενόταν αρχές του 2023) και ο προϋπολογισμός του κρίνεται ανεπαρκής.
Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές δεν εξισορροπεί την εκτόξευση του κόστους κατασκευής, άρα και απόκτησης ακινήτου από μια κοινωνία που τρώει από τα έτοιμα.
Το μέτρο της Golden Visa χρειάζεται επανεξέταση.
Η πολιτική της Ν.Δ. υπολείπεται των αναγκών. Η ακίνητη περιουσία και οι ιδιοκτήτες παραμένουν απροστάτευτοι.

Χαιρετισμός του Νίκου Παππά στο 41ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων:
Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε ταχύτατη και βίαιη αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας. Η δίδυμη λύση του πτωχευτικού και του Ηρακλή οδηγεί σε 250.000 πλειστηριασμούς ως το 2026.
Την ίδια στιγμή, το 40% του εισοδήματος των νοικοκυριών απορροφάται από τα έξοδα στέγασης και το 85% των νέων 18 ως 29 ετών μένει με τους γονείς του. Το δε πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν πολύ μικρό και πλήρως αποτυχημένο.
Η κοινωνία χρειάζεται πολιτικές στήριξης της περιουσίας, του ιδιοκτήτη, του ενοικιαστή. Με προστασία της αʼ κατοικίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, επιδότηση ενοικίου, κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, κ.α.
Η συνεργασία μας με την ΠΟΜΙΔΑ, την περίοδο 2015-2019, οδήγησε σε σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναβολή φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων, η μείωση των αντικειμενικών αξιών από 5-21% στις περισσότερες μεσαίες ζώνες της χώρας (καμία σχέση με τις τεράστιες αυξήσεις μέχρι και 200%, στο 51% των ζωνών της χώρας, που επέβαλε η Ν.Δ.), ο καθορισμός κανόνων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, κ.λπ.

Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων – Τι δήλωσε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ:
παρουσίασε τη νέα στεγαστική πολιτική και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη της ιδιοκτησίας και την αύξηση της προσφοράς στέγης. “Εμείς θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με παραγωγή στέγης και όχι με περιορισμούς που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω όξυνση του προβλήματος. Αρνηθήκαμε να θεσπίσουμε διοικητικά μέτρα, πλαφόν, αναγκαστικές παρατάσεις και ενοικιοστάσια περασμένων δεκαετιών που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων”, τόνισε. Υπενθύμισε εξάλλου σειρά δράσεων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς ευθύνης του όπως τα προγράμματα “Εξοικονομώ” που ξεκίνησαν το 2009 την πρόσφατη αναγνώριση των νόμιμων ιδιωτικών δικαιωμάτων και την πρόοδο στους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο και την απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων που έγινε το 2014.