Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων κλείνει το 2023 περίπου 10% κάτω από τα επίπεδα του 2022

775

Στην Ελλάδα γιατί έχουμε διαφορετικό φαινόμενο;

Δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο οι ανατιμήσεις;

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ έκλεισε το περασμένο έτος περίπου 10 τοις εκατό κάτω από το 2022, με τις τιμές του Δεκεμβρίου να είναι επίσης μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω άμβλυνση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα παγκοσμίως είδη διατροφής, είχε μέση τιμή 118,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένη κατά 1,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο και 10,1% κάτω από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2022.

Κάτω από το 2022

Για το 2023 συνολικά, ο δείκτης ήταν κατά μέσο όρο 13,7% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, με μόνο τις τιμές της ζάχαρης να είναι υψηλότερες κατά την περίοδο αυτή. Ωστόσο, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 16,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Αυτό “οφείλεται κυρίως στον ισχυρό ρυθμό παραγωγής στη Βραζιλία, μαζί με τη μειωμένη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης στην Ινδία”, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 1,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές του σιταριού, του αραβοσίτου, του ρυζιού και του κριθαριού αυξήθηκαν εν μέσω παρεμποδισμένων αποστολών από τις κύριες εξαγωγικές χώρες.

Για το σύνολο του έτους, ωστόσο, οι τιμές των δημητριακών ήταν 15,4% κάτω από τον μέσο όρο τους του 2022, καθώς οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες, με εξαίρεση το ρύζι.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στα φυτικά έλαια, με τον δείκτη τιμών να υποχωρεί κατά 1,4% τον Δεκέμβριο, από τον Νοέμβριο, και να σημειώνει σημαντική πτώση 32,7% για το έτος συνολικά.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO υποχώρησε κατά 1,0% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο και ήταν μειωμένος κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης τιμών ημερολογίου του Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση, αλλά ήταν μειωμένος κατά 16,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων κλείνει το 2023 περίπου 10% κάτω από τα επίπεδα του 2022