ΔΕΥΑ Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης: Αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης

629
Στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε για σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου (3 μ.μ.), η ΠΟΕ ΔΕΥΑ, συμμετέχουν τα Σωματεία Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης,

«αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει οριστικά, προς όφελος των ιδιωτών, τον χαρακτήρα της διαχείρισης των νερών στη χώρα μας», αναφέρουν συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι.

Τονίζουν επίσης πως παρά τη διαφωνία της πανελλήνιας Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης αλλά και της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, που εκφράστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης επιμένει να προχωρήσει στο κλείσιμο των ΔΕΥΑ και στη δημιουργία μεγάλων ακαθάριστων σχημάτων» που θα διαχειρίζονται το νερό. Θυμίζουν ακόμα πως παρότι τον περασμένο Μάρτιο «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση των νερών, με fast track διαδικασίες, παραμονές Χριστουγέννων, και χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση, φέρνει τον νόμο για τις ΔΕΥΑ, με απώτερο στόχο και με συνοπτικές διαδικασίες να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση». Καταλήγοντας, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι, μαζί με τους αυτοδιοικητικούς, θα βρεθούν, με αγώνες, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των νερών και «συμβουλεύουν την κυβέρνηση να μη φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, «διότι αυτό θα αποτελέσει αιτία ευρύτατων πανελλαδικών κινητοποιήσεων από το σύνολο των εργαζομένων αλλά και από το σύνολο των Δημάρχων, των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων και αυτοδιοικητικών της χώρας…».
 «Η κυβέρνηση φαίνεται πως βρήκε το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, είναι το γνωστό μοντέλο που έχει καθιερωθεί σε όλες τις ΔΕΚΟ», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, Μαργαρίτης Ζιούτης, τονίζοντας πως «το νερό δεν μπορεί να μπει σε μια τέτοια διαδικασία ούτε μπορεί να είναι εμπορεύσιμο». Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και το μέλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλεξανδρούπολης, Νίκη Δραμανίδου, καθώς η παράταξη προχώρησε και σε ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις για τις ΔΕΥΑ. «Ο καινούργιος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει συγχωνεύσεις και στον ορίζοντα την εμπορευματοποίηση του νερού, που αφενός θα εκτινάξει την τιμή του, αφετέρου θα υποβαθμίσει την ποιότητά του αλλά και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης», υποστήριξε στις δηλώσεις της.
 Εν τω μεταξύ, την άμεση απόσυρση των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΔΕΥΑ και τις υπηρεσίες ύδρευσης των δήμων ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. Καλεί το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία για έναρξη συζητήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα των ΔΕΥΑ και των δήμων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ζητά, τέλος, να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης.
ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ