ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και ΗΜΑΘΙΑ στον ίδιο παράλληλο: Την Ημαθία ονομάτισε ο βασιλιάς της Σαμοθράκης, Ημαθίων

1878

Της καθηγήτριας γαλλικής, Βίκυς Μπακάλη

Η ετυμολογία του ονόματος ΗΜΑΘΙΑ είναι ομηρικής προελεύσεως, από την λέξη: «ἄμαθος», που εδώ όμως, άμαθος δεν είναι ο απαίδευτος, αλλά ο αμμώδης.

Η λέξη άμαθος προέρχεται ετυμολογικά από την άμμο, και δηλώνει το αμμώδες έδαφος της πεδιάδας, ενώ αντιθέτως για την θαλασσινή άμμο υπάρχει η λέξη ψάμαθος. – [Η Ψαμάθη ήταν μία από τις 50 Νηρηίδες και «προστάτιδα» τής άμμου τής θαλάσσης].

Στον Όμηρο, ἠμαθόεις (αρσ.), ἠμαθόεσσα (θηλ.), ἠμαθόεν (ουδέτερο), είναι ο αμμώδης.

Δηλαδή ΗΜΑΘΙΑ είναι η παράκτια, αμμώδης και βαλτώδης γη, γύρω από τον ποταμό Αξιό, που διαρρέει την περιοχή. Εκεί βρίσκονται τρία ποτάμια:

– ο Λύδιος (νυν Λουδίας),

– ο Αλιάκμων

και

– ο Αξιός.

Αλλά ιστορικώς είναι η περιοχή μεταξύ των ποταμών Αλιάκμονος και Αξιού. Για τούτο και το έδαφός της εκεί, είναι έντονα αμμώδες.

 

Κατά την Μυθολογία, η Ημαθία επήρε το όνομά της από τον βασιλιά της Σαμοθράκης, Ημαθίωνα, ο οποίος ήταν γιός τού Δία και της Πλειάδος Ηλέκτρας, αδελφός του Ιασίωνος, του Ηετίωνος και του Δαρδάνου. Ο Ημαθίων, όταν ο Δάρδανος έφυγε για την Τροία, απέμεινε μόνος βασιλιάς και καθόριζε αυτός τα Καβείρια Μυστήρια… – ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, Ιερά νήσος», εκδ. Ερωδιός.

………………………………………………….

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτεύουσα της Ημαθίας, ΒΕΡΡΟΙΑ (< Φέρροια = η φέρουσα ροή), ευρίσκεται στον 40ό παράλληλο [40.50718965650962, 22.226575620935325], όπως και η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ [40.50405714264275, 25.538953475922188] και φυσικά όλη η ιερή νήσος…

Πού, λοιπόν, ετελούντο τα Καβείρια Μυστήρια στην Ημαθία; – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…

………………………………………………….

ΠΗΓΗΓ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, Ιερά νήσος», εκδ. Ερωδιός. Γ. Λεκάκης “Σύγχρονης Ελλάδος Περιήγησις”. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.12.2023.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΗΜΑΘΙΑ 40ος 40,5 40,5ος παραλληλος γεωγραφικο πλατος ονομα βασιλιας της Σαμοθρακης, Ημαθιων Μπακαλη ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ Ημαθιας αμμωδης τοπος βασιλευς Ημαθιωνας ομηρος λεξη αμαθος λεξις ετυμολογικα αμμος, αμμωδες εδαφος πεδιαδα θαλασσινη αμμος ψαμαθος Ψαμαθη 50 πενηντα Νηρηιδες προστατιδα προστατις θαλασσας θαλασσης ημαθοεις ημαθοεσσα ημαθοεν παρακτια, βαλτωδης γη, βαλτος ελος ποταμος Αξιος περιοχη τρια ποταμια τρεις ποταμοι Λυδιος Λουδιας Αλιακμων ποταμι Αλιακμονας ελληνικη Μυθολογια, Διας ζευς Πλειαδα πλειας Ηλεκτρα Ιασιωνος, ιασιων Ηετιωνας ηετιων Δαρδανος Τροια, Καβειρια Μυστηρια πρωτευουσα βεροια ΒΕΡΡΟΙΑ, ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΣ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ιερη νησος θρακης θρακη Καβειροι ροη φερροια φεροια

http://www.arxeion-politismou.gr/2023/12/Samothraki-Imathia.html