Κυβερνητική απόφαση: Συγχωνεύσεις στις ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια

817

Εκατόν είκοσι τέσσερις (124) ΔΕΥΑ και 140 Υπηρεσίες Ύδρευσης θα συγχωνευτούν σε 15 με 20, με τη σύσταση μίας ή δύο Επιχειρήσεων Ύδρευσης ανά Περιφέρεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας.

Η μεταρρύθμιση που πήρε έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί εντός Δεκεμβρίου σε διαβούλευση, με τη μορφή σχεδίου νόμου, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και τις πρώτες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, ανάμεσά τους και του Έβρου, που εχθές προχώρησαν σε στάση εργασίας σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, Τάσος Μίντζιας, «οι ΔΕΥΑ έχουν επωμιστεί πολλά χρέη λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας», φέρνοντας ως παράδειγμα τα πρόσθετα κόστη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ορεστιάδας, που από 600.000 ευρώ που χρειαζόταν ετησίως για να καλύψει τις συγκεκριμένες δαπάνες, με τις αυξήσεις στην ενέργεια το ποσό αυτό υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1,5 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μίντζιας εκτίμησε ότι η κυβερνητική απόφαση για τις συγχωνεύσεις «θεωρείται δεδομένη», ενώ τόνισε πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που προωθείται «θα φέρει απορρύθμιση», με σειρά επιπτώσεων, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

Σημειώνεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της πανελλήνιας Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση δημάρχων και διοικήσεων των ΔΕΥΑ, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα και να δρομολογηθούν ενέργειες αντίδρασης.

ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ