Για το 2024 πηγαίνει η ολοκλήρωση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης

1098

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο θα ήταν έτοιμο τέλη του ’23, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα εξάμηνο ακόμη
Στην παρούσα φάση κατασκευάζεται ο ανισόπεδος κόμβος κοντά στη γέφυρα Μαϊστρου

Παράταση κάποιων μηνών ακόμη φαίνεται πως θα χρειαστεί η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, καθώς η αρχική προθεσμία που προβλέπονταν στη σύμβαση που υπεγράφη πριν 2 χρόνια εκπνέει στα τέλη του έτους, με τις εναπομείνασες εργασίες να είναι ακόμη αρκετές.
Τον Μάιο του ΄22, τρεις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο εργοτάξιο της ανατολικής περιφερειακής οδού. Ο τότε Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης είχε διαβεβαιώσει τον Πρωθυπουργό ότι και τα 3,5 χιλιόμετρα θα ήταν έτοιμα στο τέλος του 2023. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το έργο είναι εθνικής σημασίας και οι ρυθμοί του ήταν ικανοποιητικοί, χωρίς προβλήματα στη ροή χρηματοδότησης, αποδείχθηκε περισσότερο απαιτητικό απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί σε επίπεδο κατασκευαστικό. Επιπλέον, όπως γράφαμε σε ρεπορτάζ μας, τον Ιούλιο του ’22, «εκτιμάται ότι για την ολοκλήρωση του έργου ίσως χρειαστεί ένα εξάμηνο επιπλέον. Εξάλλου, τα ‘’δύσκολα’’ τμήματα του έργου, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται πως ο δρόμος των 3,5 χιλιομέτρων περιλαμβάνει πέντε κόμβους, από τους οποίους οι τέσσερις θα είναι ισόπεδοι και ο ένας (στην περιοχή της γέφυρας Μαΐστρου) ανισόπεδος, καθώς και 4 γέφυρες». Το διάστημα αυτό κατασκευάζεται ο ανισόπεδος κόμβος στην περιοχή της Μαϊστρου, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες μας.

Υπενθυμίζεται πως πέρα από το χρονοδιάγραμμα, αναπροσαρμογή χρειάστηκε και ο προϋπολογισμός του έργου. Τον περασμένο Απρίλιο, το Υπουργείο Υποδομών, μετά από αίτημα της εταιρείας, ενέκρινε μία σειρά από επείγουσες εργασίες, απαραίτητες για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Οι εργασίες αυτές ανέβασαν τον προϋπολογισμό από τα 36 στα 38 εκ ευρώ.

Η ταυτότητα του έργου
Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός με μήκος 3,6 χλμ. θα συνδέει το λιμάνι της πόλης με την Εγνατία Οδό και τον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο κάνοντας πολύ πιο γρήγορη την διακίνηση εμπορευμάτων ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφίζει την επιβαρυμένη λόγω του λιμανιού κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.
Περιλαμβάνει τυπική διατομή διαχωρισμένης κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα πλάτους 4 μέτρων (συνολικού πλάτους οδοστρώματος 17μ.). Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως κλειστή οδός με παράπλευρο δίκτυο, με μήκος 3 χλμ. συν 0,6 χλμ. ο συνδετήριος κλάδος με την οδό προς το λιμάνι, 3 ισόπεδους κόμβους και τέσσερις 4 γέφυρες.
Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε κόμβων, από τους οποίους οι τέσσερις θα είναι ισόπεδοι και ο ένας (στην περιοχή της γέφυρας Μαΐστρου) ανισόπεδος. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο υπόγειες διαβάσεις πεζών στο δρόμο της Παλαγίας και του Άβαντα.
Κ.Η.

Για το 2024 πηγαίνει η ολοκλήρωση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης