Φόβοι για ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω συγχωνεύσεων ΔΕΥΑ- Πρώτες κινητοποιήσεις εργαζομένων

667
«Η ανησυχία μας είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, με τις πρώτες πληροφορίες που έφταναν για τις ΔΕΥΑ, είχαμε την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει, όμως, τελικά, το θέμα επανέρχεται δριμύτερα και φαίνεται ότι προχωρά το σχέδιο των συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, Μαργαρίτης Ζιούτης, με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, που αντιδρούν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζιούτης, το σχέδιο νόμου που πήρε έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στον Δεκέμβριο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια.
Οι εργαζόμενοι, με ανακοινώσεις τους, υποστηρίζουν πως η εξέλιξη αυτή «θα προκαλέσει απορρύθμιση και επιπτώσεις στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες», ενώ «με τον πιο ξεκάθαρο πλέον τρόπο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών, και μάλιστα σε λίγους και εκλεκτούς».
Τον φόβο αυτό μετέφερε στις δηλώσεις του και ο κ. Ζιούτης, τονίζοντας πως εάν σταματήσει η διαχείριση του νερού από τις δημοτικές επιχειρήσεις, «αυτό θα περάσει σε μία γενική διαχείριση και στη συνέχεια θα “κουμπώσει” με τη ρυθμιστική αρχή και από εκεί, με κάποια ανώνυμη εταιρεία που θα το αναλάβει…».
«Το αποτέλεσμα θα είναι η ιδιωτικοποίηση και ο κόσμος θα το καταλάβει με την αύξηση της τιμής του νερού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης.
Συνέντευξη: Βασίλης Πρεμίδης
Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου
Ακούστε τον πρόεδρο των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, Μαργαρίτη Ζιούτη:
ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ