Οι ολέθριες επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέκαψε το νότιο Έβρο – Στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

1009
Παύλος Γεωργιάδης  – Βρυξέλλες 15 Νοεμβρίου 2023
Χθες είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις ολέθριες επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέκαψε το νότιο Έβρο σε ενώπιον αρκετών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να δεσμευτούν σε μακροχρόνια δράση για την αποκατάσταση του χαμένου οικοσυστήματος και να κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο του ευαίσθητου συνόρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός σύμμαχος του νομού Έβρου είναι οι φιλόδοξες πολιτικές που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το διάστημα:
✅ Eυρωπαϊκός Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης
✅ Eυρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος
✅ Στρατηγική τη ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα έως το 2030
✅
Στρατηγική για τα Εδάφη
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ΕΕ προσφέρει έδαφος για την πιλοτική εφαρμογή όλων αυτών των πολιτικών στην πράξη. Και αυτό αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη, μετατρέποντας το νομό Έβρου σε ζωντανό εργαστήρι, σε περιοχή-πιλότο για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην πράξη, στοχεύοντας σε μία καλύτερη και πιο δίκαιη ανάκαμψη της δοκιμαζόμενης περιοχής μας.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην πολιτική και επιστημονική κοινότητα της Ευρώπης να αντλήσει πολύτιμα διδάγματα από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην επικράτεια της ΕΕ, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ατζέντα για την κλιματική προσαρμογή και την ανθεκτικότητα. Συγχρόνως, θα προσφέρει στην περιοχή την πολύτιμη τεχνογνωσία που τόσο έχει ανάγκη.
Αυτή η προσπάθεια απαιτεί συγχρόνως την ανάληψη άμεσης και μακρόπνοης δράσης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την εκπόνηση ενός Master Plan Αποκατάστασης, αξιοποιώντας το επιστημονικό και τεχνολογικό της περιοχής, της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος της περιοχής έχει ενεργοποιηθεί και θέλει να συμβάλλει. Αυτό που λείπει είναι η κατεύθυνση, το χρονοδιάγραμμα, τα ορόσημα, η στοχοπροσήλωση. Μία Τοπική Πράσινη Συμφωνία για τον Έβρο, είναι μονόδρομος.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πέτρος Κόκκαλης – Petros Kokkalis για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στην καρδιά της Ευρώπης, και που έδωσε ένα τόσο σημαντικό βήμα σε μία φωνή από τον Έβρο.

Πώς να μη διαλυθεί το κράτος και να μην καταρρεύσει η δημοκρατία στην ανθρωπόκαινο

Η συζήτηση θα κινηθεί σε δύο άξονες:

Διδάγματα και πολιτικές λύσεις για τις κλιματικές καταστροφές.

Ομιλητές:

Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Διευθυντής Ερευνών – Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “ΔΗΜΗΤΡΑ” – Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων

Δημήτριος Κουρέτας, εκλεγμένος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Παύλος Γεωργιάδης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Κοινωνικής Μετάβασης και Γεωργίας, Πανεπιστήμιο Hohenheim

Νικόλαος Γεωργιάδης, Terrestrial Programme Coordinator WWF

Αθανάσιος Γιαννακάκης, Project manager NBS WWF

Προσαρμογή – Απώλειες και Ζημίες – Αποκατάσταση της Φύσης – Νέα Εργαλεία Πολιτικής

César LUENA, Ευρωβουλευτής S&D

Jutta Paulus, Ευρωβουλεύτρια Πρασίνων

Πέτρος Κόκκαλης – Ευρωβουλευτής της Αριστεράς