Διονύσης Τεμπονέρας: Φόροι για το λαό, προνόμια για τους ισχυρούς και ψέματα για όλους…

718
Κείμενο του Διονύση Τεμπονέρα
Δικηγόρος/Εργατολόγος •Μέλος, Κεντρικής Επιτροπής/ Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα 4 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ενώ χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ως «αντικοινωνική στάση».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με άκρως υπεύθυνη(!) κοινωνική στάση αποφάσισε ότι:
1.Οι πολίτες με βάση τον προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα πληρώσουν συνολικά 62,9 δισ. ευρώ σε φόρους, δηλαδή 6,2 δισ. παραπάνω φόρους (αύξηση κατά 8,1%) σε σχέση με την φετινή χρονιά.
2.Τα έσοδα από ΦΠΑ προβλέπεται να αυξηθούν στα 24,3 δισ. ευρώ από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός (δηλαδή πάνω από 2,2 δισ. ευρώ αύξηση).Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών θα εκτιναχθούν στα 35,1 δισ. ευρώ.
3.Θα αυξηθεί η άμεση φορολογία, δηλαδή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που σχεδιάζεται να φτάσει στα 13 δισ. ευρώ, μια αύξηση κατά 1,7 δισ. σε σχέση με το 2023.
4.Η φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων θα ανέλθει στα 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 2 δισ. και θα προέρχεται κυρίως από φορολογικό πογκρόμ κατά των ΜμΕ.
5.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2024 θα φορολογούνται με τεκμαρτό εισόδημα που σημαίνει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ φόρους (μια επιβάρυνση κατά 1.000-1.100 ευρώ περίπου για κάθε επιτηδευματία).
6.Απο το 2024 αυξάνονται εκ νέου οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 120 ευρώ το χρόνο, για την συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών (έχουν αυξηθεί κατά 24% από το 2020, για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών την τελευταία τριετία).
7.Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν «δωράκια»:
— 12,1 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ. ευρώ).
— Φοροαπαλλαγές νέες, που περιγράφονται ως «αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα», με την μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο κόστος στα δημοσιονομικά 22 εκατ. ευρώ), την μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ) και την κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).
— Επιπλέον ενισχύσεις από τις «πράσινες μπίζνες».
Φόροι για το λαό, προνόμια για τους ισχυρούς και ψέματα για όλους…