Ποιος συνεχίζει να κλέβει στο ρεύμα και πόσο

1167
ΠΟΙΟΣ (ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ) ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ
Γιάννης Χατζηχρήστος
Η μέθοδος τιμολόγησης των λογαριασμών ρεύματος θα συνεχίζει και μετά την 1/1/24 να προσδιορίζεται, σε γενικές γραμμές, με βάση την μέση αναμενόμενη (ex ante) τιμη του επόμενου μήνα επί της ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗΣ μορφής ενέργειας που διαπραγματεύονται χονδρικά οι παραγωγοί ή εισαγωγείς ενέργειας με τους εμπόρους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Έτσι, ενώ
🔸 το 38% της ενέργειας (λέει ο διαχειριστής) που διαπραγματεύτηκε έτσι με 43€/ΜWh ήταν από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά),
🔸το 30% περίπου από λιγνίτη (143€/MWh, περίπου μαζί με τον φόρο ρύπων)
🔸το 5% από εισαγωγές από Τουρκία (ΑΠΕ) ή Βουλγαρία (πυρηνικά κυρίως, 35€/ΜWh),
🔸το τελικό μέσο κόστος των επόμενων μηνών αναμένεται να διαμορφωθεί πάλι γύρω στα 200€/MWh, που θα κληθούμε να πληρώσουμε για τις καταναλώσεις (και χωρίς επιδότηση) αφού αυτό φαίνεται ότι θα είναι το κόστος παραγωγής του πολύ ακριβού φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από τις μονάδες του Μυτιληναίου και της ΔΕΗ.
Τώρα ένεκα του Παλαιστινιακου, για να ξεπουλησουν πάλι τα LNG αμερικανοι, κατριανοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Και επειδή οι 4 από τις 5 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι ακόμη εκτός λειτουργίας, έχοντας χάσει την άδεια τους από το άρον άρον κλείσιμο τους των “αρίστων” μαθητευόμενων μάγων και παρά το γεγονό ςότι εχουν εγκατασταθεί ήδη ΑΠΕ με μεγαλύτερή ισχύ απ όση καταναλώνουμε!
Πέρσι ένα μέρος της τελικής τιμής το κάλυπτε η κρατική επιδότηση “λόγω των έκτακτων αναγκών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος επιδότηση των εμπόρων ή των παραγωγών τέλος. Αυτά είναι κομμουνισμένα πράγματα, στρεβλώνουν λέει την ελεύθερη αγορά της προσφοράς και της ζήτησης.
Έτσι, ένας έμπορος ενέργειας θα συνεχίζει να κλείνει στο χρηματιστήριο (του καρτέλ) της ενέργειας συμβόλαια πχ με παραγωγούς ΑΠΕ ή από πυρηνικά από Βουλγαρία και θα τα πουλάει (θα κάνει και έκπτωση λέει…) γύρω στα 170-200€/ΜWh στον οικιακό καταναλωτή, χωρίς, τις περισσότερες φορές, ο ίδιος να έχει παράγει τίποτα! Και αν γίνει καμιά στραβή προβλεψη, στον επόμενο μήνα θα βάζει καπέλο μια ρήτρα αναπροσαρμογης πάλι. Της ελεύθερης αγοράς ήθη και έθιμα αυτά, λέει.
Επι του ίδιου ληστρικού συστήματος συνεχίζει να τιμολογεί και η ιδιωτική πλέον ΑΔΔΜΗΕ τα κόστη μεταφοράς ρεύματος και το κράτος τον ΦΠΑ.
Καταλαβαίνεις ότι το μέγεθος της ΚΛΟΠΗΣ που γίνεται με αυτό το σύστημα, που του κάνει πλάτες το γκουβέρνο αρνούμενο να περιορίσει έστω τους φόρους (64% του συνολικού τιμολογίου των καυσίμων) ή να βάλει πλαφόν στο ρεύμα ή να αλλάξει το ληστρικό τρόπο τιμολόγησης πόσα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ θα στείλει στις τσέπες 3-4 ημετέρων τους ή όχι? Άμεση φορολογία με αναδιανομή προς τα πάνω μέσω των λογαριασμών του ρεύματος και των τιμών στα ράφια των supermarkets από τις τιμές όλων των προϊόντων (πάνω από το 1/3 του κόστους τους αφορά την ενέργεια, όταν το εργατικό είναι γύρω στο 10%).
✔️Το αποτέλεσμα: Όσο ένα-δυο μνημόνια υπολόγισε ότι θα πληρώσουμε και για φέτος μέσω των ενεργειακών λογαριασμών, για να καταλάβεις το μέγεθος της ληστείας. .
(Το ότι υπάρχει η τεχνική δυνατότητα ΚΑΘΕ μορφή ενέργειας να ανιχνεύεται με track&trace σε ένα σύστημα όπου οι και συμβάσεις προμηθευτών-καταναλωτών θα είναι διαφανείς επί του blockchain, το αφήνω για άλλη ώρα. Ψιλά γράμματα αυτά για τους λήσταρχους που κυβερνούνε τον τόπο με πλήρη αδιαφάνεια)