ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ, ιστορία ενός αιώνα! – Συνέντευξη Νάντια Ουζουνοπούλου Διευθύνουσα Σύμβουλος ΜΘ

1225

Η ιστορία των Μύλων Θράκης ξεκίνησε μέσα στη δεκαετία του 1920 από τον Γεώργιο Ουζουνόπουλο, εμποροβιομήχανο, που ως πρόσφυγας εγκαταστάθηκε στις Φέρρες της Δυτικής Θράκης. Τότε έκανε την αρχή, ιδρύοντας τον πιο σύγχρονο μύλο της περιοχής, Αλευρόμυλος «Γ. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ». Η ιστορία από εκεί και ύστερα μεγάλη με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Η κυρία Νάντια Ουζουνοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος των Μύλων Θράκης σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

 

Οι Μύλοι Θράκης μετρούν έναν αιώνα αδιάκοπης παρουσίας, με την αρχή να γίνεται τη δεκαετία το 1920. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία σας.  

Έχοντας μεγαλώσει μέσα στην επιχείρηση και ζώντας την καθημερινότητα της από κοντά, έχω βιώσει πάρα πολλές όμορφες στιγμές γεμάτες περηφάνεια που τις θυμάμαι με νοσταλγία αλλά και πολλές δύσκολες καταστάσεις που σημάδεψαν την εξέλιξη μας και μας βοήθησαν να διαμορφώσουμε την επιχείρηση μας σε μία από τις πρωτοπόρες στον κλάδο μας σήμερα.

Η ιστορίας μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, στην Ανατολική Θράκη, απ’ όπου ξεκίνησε η εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα της οικογένειας Ουζουνόπουλου στο τέλος του 19ου αιώνα.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923, ο Γεώργιος Ουζουνόπουλος και η οικογένεια του, εγκαθίστανται στη Δυτική Θράκη, όπου σηματοδοτείται το νέο ξεκίνημα. Σε διάστημα 10 χρόνων, εγκαθίστανται Αλευρόμυλοι / Κλωστήρια / Λαναριστήρια στις Φέρρες, στον Πέπλο και στην Ξυλαγανή.  Ο πατέρας μου Ιωάννης Ουζουνόπουλος, χαρισματικός επιχειρηματίας, ιδρύει το 1977 την εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ – Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε. και δημιουργεί τον πιο σύγχρονο για την εποχή μύλο στην Αλεξανδρούπολη, με εγκαταστάσεις αποθήκευσης 45.000 τόνων σίτου.

Στη δεκαετία του 2000, ο μύλος εκσυγχρονίζεται ως προς το μηχανολογικό εξοπλισμό του, αναπτύσσει την οργάνωση πωλήσεων σε πανελλαδική κλίμακα και αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποστήριξης του δικτύου διανομής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το πνεύμα εκσυγχρονισμού και καινοτομίας κινούμαστε μέχρι και σήμερα με κύριο σκοπό την  βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, της ανάπτυξη νέας γενιάς προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για τον καταναλωτή και για την επιχείρηση.

Η Θράκη είναι μια περιοχή με παράδοση και ιστορία στα σιτηρά καθώς και μια απομακρυσμένη περιοχή, ωστόσο δουλεύετε με δικά σας σιτάρια και ήσασταν από τους πρώτους που εγκαινιάσατε προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.  

Πράγματι πάντα αισθανόμασταν έντονη την ανάγκη να υποστηρίξουμε τους συντοπίτες μας και στο πλαίσιο αυτό αναπτύξαμε το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας με αγρότες της περιοχής μας.  Συνεργαζόμαστε με 780 παραγωγούς που καλλιεργούν 36.500 στρέμματα (από 19 παραγωγούς και 1600 στρέμματα το 2010) που παράγουν περισσότερους από 15.200 τόνους μαλακού σίτου στις περιοχές της Θράκης και της γειτονικής Ανατολικής Μακεδονίας.  Είναι ένα καθαρά ανταποδοτικό πρόγραμμα όπου εμείς ως βιομηχανία διασφαλίζουμε σιτηρά εξαιρετικής ποιότητας ενώ οι αγρότες μας αναβαθμίζουν και διασφαλίζουν την διάθεση του συνόλου της παραγωγής τους σε ένα προσυμφωνημένο πλαίσιο που είναι σταθερό και επικερδές και για τις δύο πλευρές.  Επίσης συνεργαζόμαστε με το πανεπιστήμιο της Θράκης για να παρέχουμε στους αγρότες μας με προσεκτικά επιλεγμένους σπόρους σιτηρών με τους οποίους καλλιεργούνται μαλακά σιτάρια υψηλής ποιότητας εφάμιλλα με το μαλακό σιτάρι υψηλής ποιότητας που εισάγεται στην Ελλάδα.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την εικόνα της αρτοποιίας σήμερα και ποιες οι ανάγκες του κλάδου; 

Σίγουρα ο κλάδος της αρτοποιίας όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι επηρεάστηκαν από την δεκαετή ύφεση όπου το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών μειώθηκε δραματικά αλλά και την πανδημία που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την προσέλευση των καταναλωτών στα αρτοποιεία, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές.  Από τα μέσα του 2021 θεωρώ ότι η αγορά άρχισε να ομαλοποιείται με αποτέλεσμα οι τζίροι να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, να ανακαινίζονται και να εκσυγχρονίζονται αρκετά καταστήματα, να εμπλουτίζεται η γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων με έμφαση στα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως το ψωμί σίκαλης, τα πολύσπορα, με προζύμι κτλ. Βέβαια ο κλάδος συμπιέζεται από τις μεγάλες αλυσίδες και ο κίνδυνος συρρίκνωσης του είναι ορατός. Κατά την γνώμη μου,  οι αρτοποιοί πρέπει να εστιάσουν  στην διασφάλιση της προσφοράς προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας σε προσιτές τιμές, στην ενδυνάμωση της «προσωπικής» σχέσης του αρτοποιού με τον καταναλωτή, στην σχέση εκσυγχρονισμού και την  αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού αλλά και της  γενικότερης σχέσης τους με  τον καταναλωτή, μέσω της ανάδειξης  νέων προϊόντων και διατροφικών προτάσεων, καθώς και στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με το είδος και την διατροφική αξία των συστατικών που καταναλώνουν από τα αρτοσκευάσματα που αγοράζουν.

Νέα σειρά προϊόντων GOLD. Τι είναι και ποια η διαφορά τους με τα προϊόντα που ξέραμε μέχρι σήμερα; 

Η νέα σειρά GOLD είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας έρευνας και δοκιμών στην εταιρία μας που είχε ως στόχο να προσφέρει στον αρτοποιό μια ολοκληρωμένη σειρά μιγμάτων που διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα, ευκολία στην χρήση, σταθερότητα στο αποτέλεσμα και μια ευρεία γκάμα εφαρμογών που απαντάνε στις πιο σύγχρονες διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών.   Είμαστε πολύ περήφανοί για το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει για τον καταναλωτή αφού είναι γευστικότατα με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, αλλά και για την χρήση τους από  τον αρτοποιό στην παρασκευαστική του διαδικασία αφού η  ευκολία χρήσης τους και η σταθερότητα που φέρνουν τον γλυτώνει από σημαντικό χρόνο, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα κέρδη.  Η καινοτομία είναι στο επίκεντρο της σειράς Gold δίνοντας την δυνατότητα στον αρτοποιό να προσφέρει νέα προϊόντα αρτοπαρασκευής στους πελάτες του όπως η Pinza και το Brioche.  Είμαστε ακόμα στην αρχή καθώς στο μέλλον θα εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο την γκάμα των Gold με νέους καινοτόμους κωδικούς.

Η εταιρεία εκσυγχρονίζεται διαρκώς, ώστε να είναι ικανή να εξασφαλίσει τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία. Μιλήστε μας για την παραγωγική διαδικασία και πως επιτυγχάνετε την αειφορία και φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές.

 

Η εταιρία μας έχει πάντοτε στο επίκεντρο της στρατηγικής της φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές σε όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας. Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα είναι βασική μας πολιτική που επικοινωνείτε και εφαρμόζεται από το σύνολο του οργανισμού μας.  Για παράδειγμα μεριμνούμε για την ανακύκλωση σε όλες τις φάσεις παραγωγής και συντήρησης, κάνοντας χρήση πιστοποιημένων φορέων και εταιρειών διαχείρισης αποβλήτων όπως επίσης εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούμε ανακύκλωση χάρτινων και πλαστικών συσκευασιών, λιπαντικών, μπαταριών και λαμπτήρων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών προερχόμενων από όλα τα τμήματα της εταιρίας.  Διεξάγουμε ελέγχους για τον εντοπισμό φυτοφαρμάκων ή άλλων ουσιών τόσο στα σιτηρά όσο και στα τελικά παραγόμενα άλευρα.  Πρόσφατα επίσης πήραμε την απόφαση για την εγκατάσταση σύγχρονων φωτοβολταικών συστημάτων που θα μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και πολλές άλλες πρακτικές που θα μπορούσα να αναφέρω οι οποίες έχουν ως στόχο μια φιλικότερη προς το περιβάλλον επιχείρηση.

Η εταιρία σας έχει διαγράψει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία για πάνω από 100 χρόνια.  Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί όλα αυτά τα χρόνια και ποιες οι σκέψεις σας για το μέλλον? 

Η διαχρονική μας εστίαση έρευνα και στην καινοτομία μας οδήγησαν στην επένδυση του πετρόμυλου στις εγκαταστάσεις μας όπου μας δόθηκε η δυνατότητα να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.   Στο μέλλον οι ανάγκες του κλάδου και του καταναλωτή θα εστιαστούν ακόμα περισσότερο σε τέτοιου είδους προϊόντα, συνεπώς θα εντείνουμε για τα επόμενα χρόνια την προσπάθεια μας για την βελτίωση των υφιστάμενων προϊοντικών προτάσεων και στην ανάπτυξη νέων λύσεων που να καλύπτουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες των πελατών αλλά και των καταναλωτών μας

Κοινωνική / Εταιρική Ευθύνη. Πείτε μας μερικά λόγια για το πως οι Μύλοι Θράκης δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα και την σημασία της για την επιχείρηση.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής και της κουλτούρας μας.  Το γεγονός ότι η έδρα μας είναι σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή για την χώρα, κάνει την σημασία της κοινωνικής ευθύνης για εμάς, ακόμα μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες τρομακτικές καταστροφές στον Έβρο και τις δυσμενείς προοπτικές λόγω της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Πέρα από το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια καλλιεργούμε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με αγρότες της περιοχής μας, το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας που έχουμε αναπτύξει, έχει ως στόχο να αναβιώσει την παραγωγή μαλακού σίτου στην περιοχή, παρέχοντας τεχνογνωσία αλλά και σταθερό εισόδημα στους αγρότες μας, καθώς και την διατήρηση και ανάπτυξη μικρών οικογενειακών αγροτικών μονάδων. Είμαστε περήφανοι για το πρόγραμμα αυτό, καθώς από το 2016 έχουμε βραβευτεί τέσσερις φορές για την συνεισφορά μας στο περιβάλλον και στην κοινωνία της περιοχής.  Επίσης μέσα από το  πρόγραμμα δωρεών μας, βοηθούμε ΜΚΟ, σχολεία, ιδρύματα, εκκλησιαστικούς φορείς και δήμους με προτεραιότητα στην Θράκη, καθώς όπως ίσως γνωρίζετε αποτελεί μια από τις χαμηλότερες σε εισοδήματα, περιοχές της Ευρώπης.  Υποστηρίζουμε ιδρύματα που στηρίζουν την τοπική κουλτούρα και παράδοση όπως το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.  Έχουμε επίσης μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση των νέων της περιοχής μας, όπως η δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού σε σχολεία παραμεθόριων χωριών του Έβρου, η παροχή υποτροφιών σε φοιτητές από την Θράκη καθώς και την παροχή της δυνατότητας σε νέους της περιοχής να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στον Μύλο μας.   Υπάρχουν και αρκετά άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω όπως και άλλα πολλά που σκεφτόμαστε να κάνουμε ακόμα για την περιοχή μας και την κοινωνία μας.

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα
https://bakery-pastry.gr/interviews/myloi-thrakis-istoria-enos-aiona/?fbclid=IwAR2DkzBET-EMcLtsLEKRr71wqmr7V1pWdtH3H7oUOcAG8U_eiGZknC2hkx4