Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου

5618

Νόμος για την υποχρεωτική εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου στους παρόχους

Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή πρόκειται να καταθέσει σύντομα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επιφέροντας αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος που θα παρέχουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι πάροχοι.

Αυτό αναφέρει στον ΟΤ αξιωματούχος του υπουργείου λέγοντας πως με τη ρύθμιση επιδιώκεται η διαφανής τιμολόγηση των λογαριασμών αλλά και η ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ενιαίο τιμολόγιο

Όπως έγραψε ο ΟΤ στις 12 Οκτωβρίου, ο υπουργός κ. Σκυλακάκης αποφάσισε στην καθιέρωση και μίας τέταρτης κατηγορίας τιμολογίου, πέραν των τριών που συστήνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να διαθέτουν οι πάροχοι από την 1η Ιανουαρίου 2024. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2023 λήγει το ισχύον πλαίσιο για τα τιμολόγια ρεύματος, το οποίο και είχε θεσπιστεί εκτάκτως το καλοκαίρι του 2022 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε όλοι οι πάροχοι να προσφέρουν υποχρεωτικά ένα τιμολόγιο ρεύματος. Χωρίς να είναι υποχρεωτική η επιλογή του από τον καταναλωτή. Σε αυτό δε, θα μεταπίπτουν όσοι καταναλωτές ρεύματος δεν διαθέτουν σύμβαση ή από την 1η Ιανουαρίου δεν αποφασίσουν να επιλέξουν ένα από τα προϊόντα που θα τους παρέχει ο προμηθευτής.

Η χρέωση

Με το συγκεκριμένο τέταρτο τιμολόγιο οι καταναλωτές θα γνωρίζουν νωρίτερα την τιμή χρέωσης του μήνα κατανάλωσης. Ο πάροχος δε, θα μπορεί να προχωρά σε τυχόν διορθώσεις της χρέωσης – αν μεσολάβησαν στον μήνα κατανάλωσης αλλάγες στα κοστολόγια – τον επόμενο μήνα.

Η υποχρεωτική εφαρμογή του συγκεκριμένου τιμολογίου ρεύματος από όλους τους προμηθευτές, έχει ως στόχο οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν με όμοιους όρους τις χρεώσεις των παρόχων.

Αξιωματούχος του υπουργείου ΠΕΝ, λέει στον ΟΤ, πως «το πρόβλημα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πως ο καταναλωτής δεν μπορεί να διακρίνει ποιος πάροχος έχει το φθηνότερο τιμολόγιο. Με το συγκεκριμένο που θα θεσπίσουμε θα υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

Η ίδια πηγή σημειώνει δε, ότι με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που θα επανέλθει από τους παρόχους την 1η Ιανουαρίου του 2024 μπορεί πράγματι τα τιμολόγια που την ενσωματώνουν να είναι τα φθηνότερα, ωστόσο κανείς από τους καταναλωτές δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λειτουργία της. Και αυτό επειδή πρόκειται για μαθηματικό τύπο.

Επιλογή

Σύμφωνα με την ίδια πηγή με το λεγόμενο 4ο τιμολόγιο ρεύματος, ο καταναλωτής διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει πάροχο αν για παράδειγμα δει πως η χρέωση του επόμενου μήνα δεν τον συμφέρει οικονομικά.

Φυσικά, το δικαίωμα αλλαγής παρόχου διατηρείται και στα υπόλοιπα τρία τιμολόγια.

Αντιδράσεις

Οι πάροχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, και συγκεκριμένα οι ιδιώτες αντέδρασαν σε αυτήν την υποχρεωτική εφαρμογή του συγκεκριμένου τιμολογίου.

Αφενός εγείρουν θέμα στρέβλωσης του ανταγωνισμού με νομοθετική ρύθμιση και αφετέρου, υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο προϊόν ευννοεί τον δεσπόζοντα προμηθευτή της αγοράς, δηλαδή τη ΔΕΗ.

Και αυτό επειδή η δημόσια εταιρεία διαθέτει εκατομμύρια πελάτες χωρίς να έχουν επικαιροποιημένες συμβάσεις ρεύματος.

Πηγή: ΟΤ