Αποκάλυψη N.Y. Times για Έβρο: Οι μετανάστες που κάηκαν είχαν επαναπροωθηθεί

1574

Η δύσκολη ταυτοποίηση των 18 θυμάτων αιτούντων άσυλο από τη Συρία και τα νέα δεδομένα για την τραγωδία του Έβρου. Τουλάχιστον πέντε ήταν παιδιά ή έφηβοι.

“Έτρεχαν για μια καλύτερη ζωή και έπεσαν στην πυρκαγιά”. Ο τίτλος των New York Times αποτυπώνει ακριβώς αυτό που έγινε στην τραγωδία του Αυγούστου στον Έβρο, όταν 18 μετανάστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και έχασαν τις ζωές τους.

Η ρεπόρτερ των Times, Matina Stevis-Gridneff, βρέθηκε στον Έβρο τον Αύγουστο, επισκέφθηκε την περιοχή της τραγωδίας και επέστρεψε σε αυτή μαζί με την οικογένεια του πρώτου θύματος που αναγνωρίστηκε. Το ρεπορτάζ είναι συγκλονιστικό, και το NEWS 24/7 το μεταφέρει στα ελληνικά.

Όπως αναφέρει η ομάδα των 18 αντιμετώπιζε ένα μεγάλο δίλημμα. Να προσπαθήσει να φτάσει στη χώρα μας μέσα από το οδικό δίκτυο, αλλά αντιμέτωπη με την αστυνομία, ή να διασχίσει το πυκνό δάσος. Στις 21 Αυγούστου, γύρω στις 9 το βράδυ, η ομάδα των αιτούντων άσυλο παγιδεύτηκε στη μεγαλύτερη φωτιά στην ΕΕ που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ. Τα σώματά τους εντοπίστηκαν την επόμενη ημέρα. Για πάνω από έναν μήνα οι ταυτότητες και οι συνθήκες θανάτου τους, παρέμεναν ένα μυστήριο.

Οι New York Times μπόρεσαν να συγκεντρώσουν άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση, σχετικά με το ταξίδι της ομάδας στις τελευταίες ώρες της. Το ρεπορτάζ δείχνει ότι τουλάχιστον 12 εξ αυτών είχαν συλληφθεί στο παρελθόν από Έλληνες συνοριοφύλακες, και είχαν επιστρέψει στην Τουρκία. Οι αιτούντες άσυλο από τη Συρία, επέλεξαν το ρίσκο του δάσους για να μην επαναπροωθηθούν ξανά.