ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023

910

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 21 Σεπτέμβριου, στις 10:30πμ, Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ»

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενώ στον Έβρο ακόμα μετράμε τις καταστροφές από τις μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ο λαός αγωνιά για το χειμώνα που έρχεται, ενώ στη Θεσσαλία μετράμε ακόμα νεκρούς και χωριά θαμμένα στη λάσπη, η Κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου «Αχτσιόγλου» και του νόμου – έκτρωμα «Χατζηδάκη», φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο – τερατούργημα «Γεωργιάδη» που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Αίσχος!

140 χρόνια μετά από την καθιέρωση του 8ωρου και τους αγώνες για την  υπεράσπιση του, η κυβέρνηση, εν έτει 2023, επιχειρεί να αναβιώσει τον εργασιακό «μεσαίωνα» καθιερώνοντας την 13ωρη εργασία, την 78ωρη εβδομαδιαία εργασία. Με το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνεται στο δίκαιο της χώρας κοινοτική οδηγία αλλά κι άλλες αντεργατικές διατάξεις, που καταργούν  παντού την 5νθήμερη εργασία, για να δώσει στους εργαζόμενους τη «δυνατότητα» -λέει- να δουλεύουν 13 ώρες τη μέρα, αλλά και ταυτόχρονα για να βάζουν φυλακή όποιον απεργεί και αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.

Μας θέλουν δηλαδή να δουλεύουμε από νύχτα σε νύχτα και μέχρι τα 74 όπως προβλέπει άλλη νομοθετική διάταξη. Επιχειρεί μάλιστα να μας πείσει ότι αυτό το νομοσχέδιο, για το οποίο ομολογούν ότι το είχαν έτοιμο, (το παρουσίασαν όμως μετά τις εκλογές), και η Οδηγία της ΕΕ υπηρετούν δήθεν την …προστασία των εργαζομένων, τονίζοντας σε όλους τουςε τόνους  ότι εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πόσο συμφωνούν οι λαοί της Ευρώπης με αυτά βέβαια φάνηκε από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν και γίνονται σε Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία κ.α.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ (και οι προηγούμενες) αφού άφησε ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να μετατρέψουν σε «ζούγκλα» τους χώρους δουλειάς, έρχεται τώρα και μας λέει ότι «νομοθετεί υπέρ των εργαζόμενων βάζοντας κανόνες». Πόσο προοδευτικό όμως  θεωρείται το 2023 να αφιερώνεις 13 έως 15 ώρες τη μέρα σε έναν ή πολλαπλούς εργοδότες για να σου επιτρέπεται να ζεις; Είναι επιλογή του εργαζόμενου ο μισθός από τη δουλειά του να μην του φτάνει και να αναναγκάζεται να δουλεύει και δεύτερη δουλειά για να καλύψει βασικές του ανάγκες; Πόσο οικειοθελής επιλογή είναι η δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, η πλήρης κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η ένταση της ευελιξίας, της εκμετάλλευσης, της πληρωμής με την ώρα, η εντατικοποίηση;

Η εμπειρία, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μας έχει δείξει ότι όλα αυτά τα τόσο «φιλεργατικά» νομοσχέδια υποχρεωτικά συνοδεύονται από βάρβαρες διατάξεις καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων. Η «τιμωρία» στους «απείθαρχους» και σε όσους υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, έρχεται από το άρθρο 31 κατά το οποίο θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με 6μηνη φυλάκιση κ 5000 ευρώ πρόστιμο. Πρόστιμα και ποινή φυλάκισης θα επιβάλλονται ακόμα και για «ψυχολογική βία»!, δηλαδή θα ποινικοποιηθεί ακόμα και η παραίνεση ή το μοίρασμα ανακοίνωσης σε απεργοσπάστη.

Η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για την οποία διαχρονικά ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι, μόνο τα τελευταία χρόνια έχει γεννήσει τεράστιες καταστροφές, όπως στον Έβρο, στα Τέμπη, στη Θεσσαλία, νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, φτώχεια και ακρίβεια που κατατρώει τις ζωές μας.

Δε μας πείθουν! Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης είναι το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, μάχεται καθημερινά και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και όρους ζωής και εργασίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει στο «τσεπάκι» της τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης, παρουσιάζουν τα ψίχουλα για «παντεσπάνι» και βαφτίζουν το κρέας για ψάρι. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που προσπαθούν και τώρα να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους και να πείσουν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά το Δημόσιο, όταν στο νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, βάζοντας για άλλη μία φορά, έμμεσα ή άμεσα «πλάτη» στην Κυβερνητική πολιτική.

Συνάδελφοι,

  • Ακόμα και έτσι να ήταν η κατάσταση, δεν ενδιαφέρει τους εργαζόμενους στους δήμους και το δημόσιο κάτω από ποιες συνθήκες θα δουλεύουν τα παιδιά τους και τα μέλη της οικογένειάς τους;
  • Οι ανατροπές στα εργασιακά ποτέ δεν κάνανε διακρίσεις, όχι μόνο γιατί δημόσιος κι ιδιωτικός τομέας είναι συγκοινωνούντα δοχεία αλλά κι επειδή επιπλέον, στο νομοσχέδιο υπάρχουν κάποια άρθρα που το δημόσιο εξαιρείται, αλλά και κάποια για τα οποία δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα:

Κατάργηση 5θημέρου: Η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 & 26) ισχύει και για υπηρεσίες των δήμων και του δημοσίου, είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τί σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780 ευρώ βασικός μισθός δια 30 μέρες (που υπολογίζεται το ημερομίσθιο) = 26 ευρώ μεικτά. Επί 40% (η προσαύξηση)= 10, 4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το 5θήμερο! Ανάλογα και στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει ότι όποιος εργάζεται Σάββατο παίρνει ένα ρεπό (ημέρα ανάπαυσης) ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του 5θημέρου.

Η εφαρμογή του «Συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας», που προβλέπεται στο άρθρο 28 και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση, δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να καθιερώνει 10ωρα χωρίς υπερωριακή αμοιβή στις περιόδους φόρτου εργασίας.

Κι όλα αυτά όταν καθημερινά αποδεικνύεται ότι με όποια κυβέρνηση, το κράτος πάντα είναι εχθρικό για το λαό, για τους εργαζόμενους.  Από τη μία είναι γρήγορο κι αποτελεσματικό για να χτυπάει απεργούς κι αγωνιστές, για να περιφρουρεί το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών για τα κοράκια των  funds, κινητοποιώντας ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από την άλλη είναι «ανήμπορο» κι «απροετοίμαστο» να προστατεύσει το λαό από πυρκαγίες και πλημμύρες.

Είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει το νέο τους έγκλημα. Οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους και όλο το λαό δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως αποδείξαμε από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών στα μέτωπα της φωτιάς.

Τώρα απαιτείται ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ! Να αποδομήσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα σε κάθε χώρο δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, ώστε αυτό το νομοσχέδιο να πάει στο καλάθι των άχρηστων.

Όπως ο νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά από τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων και των συνδικάτων, έτσι και το αντεργατικό τερατούργημα Γεωργιάδη, με τον οργανωμένο και δυναμικό αγώνα των εργαζομένων, να έχει την ίδια τύχη!

Δίνουμε αποφασιστική αγωνιστική απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συμμετοχή μας στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023 και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:30 το πρωί στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Να σημάνει συναγερμός! Όλοι στον αγώνα!