Καρδίτσα 1997 Τα έλεγε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης – Η χώρα είναι σε ένα διαρκές καθεστώς εκτάκτων προβλημάτων

1502
Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ – Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΩΣ ΖΗΤΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Από ομιλία του ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, (8 Φεβρουαρίου 1997), σε εκδήλωση που οργάνωσαν η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ την περίοδο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων. (Από τον πρόλογο του βιβλίου «ΑΓΡΟΦΙΛΙΑ – αγροτική αναγέννηση / νέα αγροτικότητα»).
. . .
«Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να βρεις έναν τομέα όπου πέτυχαν οι πολιτικές αυτών που κυβέρνησαν την χώρα την τελευταία εικοσαετία ή δεκαπενταετία.
…Αντί λοιπόν να είμαστε επάνω στο σύγχρονο τρένο των τροφίμων βρεθήκαμε στις παλιές ράγες της παλιάς γραμμής Λαρίσης – Βόλου.
…Αν ήμουν στη θέση της επίσημης γραφειοκρατικής διευθύνουσας ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού, που χρόνια τώρα ήταν και υπουργός γεωργίας, θα ζητούσα κατ΄ αρχάς συγνώμη από τους αγρότες της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας.
…Για όλον αυτόν τον κόσμο….δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν προβλήματα. Αναγνωρίζει την ύπαρξή τους μόνο όταν παρουσιάζονται ως έκτακτη ανάγκη…

Έτσι η χώρα είναι σε ένα διαρκές κλίμα, ένα καθεστώς εκτάκτων προβλημάτων, έκτακτης ανάγκης σε πολλούς τομείς. Αυτό σημαίνει ότι η εξέλιξη κρίθηκε από τους νόμους της φύσης και όχι της πολιτικής».

Στην συνέχεια και σε ότι αφορά στο αγροτικό κίνημα και εισάγοντας μια ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ προς ευρύτερη πολιτική οικοδόμησης μιας υπαίθρου με υποδομές και υπηρεσίες, ενσωμάτωσης στον ευρύτερο περιφερειακό χώρο, με αναβάθμιση της ζωής, μετάβαση από στενή αντίληψη της γεωργικής σε αγροτική ανάπτυξη, πρόσθεσε ότι ένα αγροτικό κίνημα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, «να εκφράσει μια συνολικότητα, μια καθολικότητα ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, γιατί περί αυτού πρόκειται».
*
(Ο Μ. Χαραλαμπίδης ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, έως την αποχώρησή του – 1999 – αποτέλεσε μια κριτική εναλλακτική πρόταση για την πορεία του κινήματος).