Τσέχοι πυροσβέστες για Έβρο / «Ζήσαμε δραματικές στιγμές- «Προστατεύσαμε το χωριό Γιαννούλη»

8824

Ηφωτιά στον Έβρο μαίνεται, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι καταστροφές σε κοινωνικό και οικολογικό επίπεδο.

Μάλιστα, συνδράμουν στον Έβρο και πυροσβεστικές δυνάμεις και από άλλες χώρες, οι οποίες δείχνουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση από τους Τσέχους πυροσβέστες, οι οποίοι έγραψαν το πρωί (31/8), ότι έζησαν μια δραματική βραδιά με ευτυχισμένο τέλος. Όπως αναφέρουν «προστατεύσαμε το χωριό Γιαννούλη, του οποίου την προστασία κληθήκαμε, από την πυρκαγιά. Η ουρά ερχόταν από όλες τις πλευρές, σχεδόν δεν το πιστεύαμε, αλλά η τύχη ήταν με το μέρος μας».

Υπενθυμίζεται, ότι ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε για τις περιοχές Γιαννούλη και Σιδηρό ότι «υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία υπάρχει πάνω από την πλευρά από την περιοχή της περιοχής Γιάννουλη και Σιδηρώ, οι δύο οικισμοί τώρα που μιλάμε δεν κινδυνεύουν, έχουν θωρακιστεί, δεν υπάρχει καμία απειλή για κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά, δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, υπάρχουν στο πεδίο περισσότεροι από 585 πυροσβέστες αυτή τη στιγμή με 150 οχήματα. Διεθνείς αποστολές οι οποίες έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από κράτη τα οποία είναι με διμερείς συμφωνίες. Επομένως ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη δυσκολία αυτή τη στιγμή λόγω κρίσης».

Σημειώνεται ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει πλησιάσει απειλητικά το Σουφλί, όπου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.