Ένα αυθεντικό βοιδάμαξο από την Θράκη ταξιδεύει στην Αθήνα

992

Γράφει ο Γιώργος Αρβανίτης

 

Στην είσοδο του μουσείου Θρακιώτικης κληρονομιάς στην Αθήνα

Ένα αυθεντικό βοιδάμαξο, το καλύτερα διατηρημένο του Βάλτου Ορεστιάδος και από τα ελάχιστα που υπάρχουν πλέον στον Έβρο , με το πολύ ωραίο μαύρο χρώμα και το λίγο βαθύ γαλάζιο στα κανάτια ήλθε να μεγαλώσει την Θρακιώτικη συλλογή μου.

Αυτό ανήκε στο ζεύγος Νικόλαος και Μαρία Αρβανίτη που εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι κοντά μας. Ο ζυγός είναι παλαιότερος και έχει άλλο χρώμα ήταν από το βοιδάμαξο των προπαππούδων μου, το ζεύγος Βασιλείου και Βασιλικής Αρβανίτη που ήλθαν από το Ορτακτσί της Ανατολικής Θράκης . Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη στο ζεύγος Christos Arvanitis και Zoi Arvanitis και για την προσφορά τους αυτή στην συλλογή μου, τους είμαι ευγνώμων και είμαι βαθύτατα συγκινημένος .

Μετά την παραλαβή και αρκετές δεκαετίες μετά ξανασυναρμολόγισα το βοιδάμαξο πριν πάρει τον δρόμο για την Αθήνα, όπου αφού ετοιμαστεί και αυτό μαζί με το άλλο που μου χάρισαν τα αδέλφια Ζιώλγα ελπίζω να αποτελούν στην είσοδο του μουσείου Θρακιώτικης κληρονομιάς στην Αθήνα την υποδοχή στην τεράστια παράδοση της Θράκης .