Υπόμνημα θέσεων & προτάσεων ‘Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης

791
Προς : Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
 

 

 

 

Κοιν.

 

 

 

 

 

 

 

Θέμα

 

 

 

 

:

 

 

 

 

 

 

 

:

 

 κ ,Κωστή Χατζηδάκη

Υπουργό Ανάπτυξης

κ. Κώστα Σκρέκα

 

Βουλευτές Έβρου

Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

ΠρόεδροΕΣΕΕ

Πρόεδρο Επιμελητηρίου Έβρου

Παραγωγικοί Φορείς

 

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΈΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

     

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το Δήμο της Αλεξανδρούπολης αλλά και σχεδόν το σύνολο του Έβρου, προκάλεσαν καταστροφές, που θα μας επηρεάσουν, όχι μόνο άμεσα, αλλά και μεσομακροπρόθεμα, παντού. Οι συνέπειες θα είναι εκτεταμένες και θα είναι εμφανείς σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων της πόλης μας, στον κοινωνικό ιστό, στη κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Η επόμενη μέρα όχι μόνο για τις πληγείσες περιοχές, αλλά και για ολόκληρο το Νομό, μας βρίσκει με βαρύτατα υποβαθμισμένο περιβάλλον, κατοίκους να  έχουν χάσει καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις, με μείωση στο τοπικά παραγόμενο ακαθάριστο τοπικό προϊόν και ένα τόπο που ήδη μετρά τις  πρώτες σημαντικές απώλειες επισκεπτών και πελατών.

Οι επιπτώσεις και οι συνέπειες των απωλειών αυτών,  θα μας ακολουθούν για πολύ καιρό και για την επούλωση θα χρειασθεί μεγάλο διάστημα και υπερβάλλουσα προσπάθεια.

Το κυρίαρχο ζητούμενο, κυρίως για τις επιχειρήσεις, μετά την καταγραφή των απωλειών,  θα είναι η επιβίωση την επόμενη ημέρα, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και η πορεία τους στο υπόλοιπο της σεζόν, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Αποτελεί ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας η ανακοίνωση μέτρων για όλους τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εμπόρους των πληγεισών περιοχών του Δήμου μας

(Ως κορμός των γενικών μέτρων μπορεί να αποτελέσει η ΠΝΠ 13-8-2021, η οποία εκδόθηκε μετά τις πυρκαγιές της Εύβοιας, με τις εξής ωστόσο προσθήκες.)

 

Επαγγελματικές εγκαταστάσεις:

Ελάχιστο ποσό ενίσχυσης για προκληθείσες ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές, κλιμακούμενο ανάλογα με την έκταση της καταστροφής και του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων (Ε9, εκκαθαριστικό & ΕΝΦΙΑ).

 

Ποσόστωση της αρωγής, ανάλογα με το ύψος της ζημίας και του  απολεσθέντος, λόγω μη λειτουργίας της επιχείρησης, τζίρου.

 

Αποκατάσταση εξοπλισμού, εμπορευμάτων:

Ένταξη όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το ύψος της ζημιάς, για την επαναφορά της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης, σε αυτή την περίπτωση και για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των πληγέντων, το ύψος της αρωγής πρέπει να καθορίζεται βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων επιχειρηματικότητας, όπως ο τζίρος, οι επενδύσεις και η απασχόληση.

 

Προκαταβολή σε Επιχειρήσεις:

Αύξηση του οριζόμενου ποσοστού προκαταβολής αξίας από 20% σε 50% επί των καταγεγραμμένων ζημιών. Οι όποιες ενισχύσεις δεν θα πρέπει να συμψηφίζεται με τις ήδη χορηγηθείσες οικονομικές ενισχύσεις και να μην προσμετρούνται σε τυχόν αιτήσεις μελλοντικής χρηματοδότησης.

 

Επιδότηση ενοικίου:

Αναστολή της πληρωμής των ενοικίων των πληγέντων επιχειρήσεων, με παράλληλη κάλυψη δαπανών προσωρινής μεταστέγασης, όπου είναι απαραίτητο. Η αναστολή μπορεί με χρήση των εφαρμογών και μηχανισμού που αναπτυχτήκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι χώροι λειτουργίας των επιχειρήσεων.

 

Φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις:

Έκπτωση επί των βασικών συντελεστών ΦΠΑ όπως ακριβώς εφαρμόζεται και στα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.

Δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης του χαμένου τζίρου, των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023, με ποσόστωση επί της διαφοράς των τζίρων των αντίστοιχων  μηνών του 2022, υπό την μορφή πιστωτικού σημειώματος (voucher) πληρωμής ασφαλιστικών ή φορολογικών υποχρεώσεων.

Την μέχρι τα τέλη του έτους παράταση υποβολής αίτησης επανένταξης σε απολεσθείσες ρυθμίσεις ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών (72 & 120 δόσεις).

Μέτρα από τους ΟΤΑ:

Έμπρακτη ενίσχυση των πυρόπληκτων κατοίκων και επιχειρηματιών, μέσω της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, έως ότου επέλθει η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών.

 

Αναστολή συμβάσεων εργασίας:

Αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, με ταυτόχρονη  χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους πυρόπληκτους επιχειρηματίες, για το χρονικό διάστημα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

 

Παράλληλα, με τα ανωτέρω ζητάμε, στο μέτρο του δυνατού, την συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την σαφή οριοθέτηση των περιοχών, την απαιτούμενη καταγραφή των ζημιών και την απόδοση της οποιασδήποτε αποζημίωσης αναλογεί προς όλους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει μια δυσοίωνη περίοδος.

Η ανάγκη ενεργοποίησης των προτάσεων μας είναι άμεση, τόσο για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης.

Δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η περιοχή μας ως ακριτική, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής και έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους.

 

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ή περαιτέρω διευκρίνιση.

 

 

Με τιμή

 

 

 

Ο Πρόεδρος

Κασαπίδης Βασίλειος