Η αναγκαστική εκκένωση των δυο Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας

871

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η αναγκαστική εκκένωση των δυο Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας

Μέσα στην μεγάλη πύρινη λαίλαπα των ημερών στην περιοχή μας δεν έμειναν ανεπηρέαστα, δυστυχώς, και τα Ιδρύματά μας, το Ιωακείμειο Γηροκομείο και το Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «ο Άγιος Κυπριανός».

 

Αργά το βράδυ της Δευτέρας 21/08 άρχισε να κινείται η φωτιά προς το Π.Γ. Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και θορυβηθήκαμε αρκετά γιατί είμαστε σε απόσταση μικρότερη των 2km. Είμασταν σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και στις 01.45 το βράδυ δόθηκε, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξ/πόλεως κ. Άνθιμο, εντολή για εκκένωση των Ιδρυμάτων, ώστε να προφυλαχθούν οι γέροντες και οι γερόντισσες τρόφιμοι. Η εκκένωση αποφασίστηκε να γίνει προς το παλαιό γηροκομείο και τον Ι. Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Αμέσως οργανώθηκε το σχέδιο εκκένωσης του Αγίου Κυπριανού και του Ιωακειμείου Γηροκομείου από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας αρχιμ. Ειρηναίο Λαφτσή και των διευθυντή των Ιδρυμάτων. Ο Δήμαρχος της πόλης μας ήταν από την πρώτη στιγμή μαζί μας και συνέδραμε με δύο λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Έβρου ώστε να απομακρυνθούν ταχύτατα οι περιπατητικοί τρόφιμοι. Επιστρατεύθηκαν τα σχολικά λεωφορεία του Βρεφονηπιακού σταθμού της Μητροπόλεως και κάποιους τροφίμους τους μετακινήσαμε με φορεία και με στρώματα καθ’ ότι ήταν πλήρως κατάκοιτοι με τις φλόγες να πλησιάζουν αρκετά στην βόρεια περίφραξη των Ιδρυμάτων μας.

 

Η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε στις 02.50 το ξημέρωμα της Τρίτης 22/08 και ολοκληρώθηκε στις 06.30 το πρωί. Εκκενώθηκε ολόκληρος ο Άγιος Κυπριανός και έμειναν 64 άτομα στο Ιωακείμειο Γηροκομείο στην κεντρική αίθουσα κατόπιν υπόδειξης του διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Κουκουλομάτη. Μετακινήθηκαν συνολικά 155 άτομα.

Αμέσως μεταφέρθηκαν στρώματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό για την περιποίηση των τροφίμων μας στους χώρους φιλοξενίας. Με τον ίδιο τρόπο μεταφέραμε και τα γεύματά μας από την κουζίνα των Ιδρυμάτων μας.

 

Μετά την απομάκρυνση της πυρκαγιάς αποφασίστηκε να επιστρέψουμε και το απόγευμα της Τετάρτης 23/08 στις 19.00 είχαμε επανέλθει στην κανονική μας λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξ/πόλεως κ. κ. Άνθιμος, εκπροσωπώντας και όλα τα Μέλη των Δ. Σ. των δύο Ιδρυμάτων ευχαριστεί και ευγνωμονεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις πλήρως οργανωμένες κινήσεις της, τον Δήμο Αλεξ/πολης και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ζαμπούκη για την συνδρομή του Δήμου αλλά και την προσωπική του παρουσία στην διαδικασία της εκκένωσης.

 

Βέβαια όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν αν δεν υπήρχε η αυταπάρνηση του προσωπικού μας, το οποίο σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκε στους χώρους μας και ξεκίνησε την προετοιμασία των τροφίμων μας για την απομάκρυνση. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σ’ αυτά τα παιδιά που αψήφησαν ακόμη και την σωματική τους ακεραιότητα, όταν οι φλόγες πλησίαζαν, προκειμένου να σώσουμε τους ανήμπορους ανθρώπους μας.

Επικαλούμαι τις ευχές και τις ευλογίες των προστατών Αγίων μας, τόσο του Αγίου Κυπριανού όσο και των Αγίων Αναργύρων, σε όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια, χωρίς την συνδρομή των Αγίων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η ταχύτατη εκκένωση.

Εκ των δυο Ιδρυμάτων

της Ιεράς Μητροπόλεως