Ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου – Εάν όλα αυτά σημαίνουν πως η οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση, μάλλον κάπου κάνουμε λάθος.

650
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος βουλευτής ” ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ”
Ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου
Το μαξιλάρι ασφαλείας ήταν από τότε που δημιουργήθηκε ύψους 15,7 δις € – εκ των οποίων τα 9 δις € από τη δόση του ESM, τα 3 δις € από εκδόσεις ομολόγων και τα 3,7 δις € από τα υπερπλεονάσματα. Το σύνολο τώρα των 15,7 δις € κλειδώθηκε από την Τρόικα και δεν επιτρεπόταν να αγγιχθεί.
Τα συνολικά τώρα ταμειακά διαθέσιμα κεντρικού κράτους και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019, όπου άλλαξε η κυβέρνηση, ανέρχονταν στα 27 δις €, συν το μαξιλάρι ασφαλείας – σύμφωνα τον κ. Σταϊκούρα. Επομένως συνολικά στα 42,7 δις €.
Κατά τον κ. Χατζηδάκη όμως πρόσφατα, το συνολικό ποσόν ανέρχεται πλέον στα 33 δις € – οπότε είναι κατά 9,7 δις € χαμηλότερο. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ποσόν αυτό από τα ταμειακά διαθέσιμα – από αυτά των οργανισμών του δημοσίου, αφού τα διαθέσιμα του κράτους είναι συνήθως κάτω από 3 δις € και δεν πρέπει να εξαντλούνται, ενώ το μαξιλάρι είναι κλειδωμένο.
Σημειώνουμε δε εδώ πως η κυβέρνηση της ΝΔ δανείσθηκε περί τα 51,5 δις € από τις αγορές, έως τα τέλη του 2022 – κάτι για το οποίο δήλωσε πως είναι υπερήφανος ο τότε υπουργός! Εάν όλα αυτά σημαίνουν πως η οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση, μάλλον κάπου κάνουμε λάθος.