Αναστάσιος Δημοσχάκης: Επιστολή στους Ευρωβουλευτές της ΝΔ για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής

795
Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΩΦΕΛΙΜΗ Η ΊΔΡΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟΝ Ν. ΈΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΗΝ ΕΕ!!
Επιστολή απέστειλε (31/07) στους Ευρωβουλευτές της ΝΔ ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν. Δημοσχάκης, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει την κατατεθείσα Γραπτή του Ερώτηση (27/7) περί Ίδρυσης Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στο Ν.Έβρου.
Όπως αναφέρεται, ο πρωτογενής τομέας του Νομού, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα διαχρονικά εξ αιτίας των ζωονόσων, καθόσον η λεκάνη απορροής του Έβρου, αποτελεί την κυριότερη πύλη αυτών και δευτερευόντως τα βόρεια σύνορα.
Η Κτηνιατρική Σχολή, υπαγόμενη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) θα αποτελέσει το ιδανικότερο πεδίο εκπαίδευσης των νέων κτηνιάτρων!!
Ενώ συνάμα, θα λειτουργήσει ως επιστημονικό ανάχωμα στις εισαγόμενες από την γειτονική Χώρα ζωονόσους προσφέροντας ταυτόχρονα μάχιμους κτηνιάτρους στον ελληνικό πρωτογενή τομέα.
Με την παρούσα επιστολή, τονίζει ότι η ανάδειξη της εν λόγω πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναγκαία!!
Διευκρινίζοντας δε, ότι η Σχολή δύναται να λειτουργήσει και με ευρωπαϊκά κονδύλια, αποτελώντας χρήσιμο εργαλείο και για την Ε.Ε, η οποία διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από τις θανατώσεις ζώων & όχι μόνο!
Ακολουθεί αναλυτικά η Επιστολή :
Σε συνέχεια της από 27/7/23 Γραπτής Ερώτησης μου (Βλ. αναλυτικά εδώ : https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/pfbid0tgU1bjcxKN7u5yapZxoo9HLaKZ8VdtxfoT3DNvXeksJT6dK75ykKFQnYnwgH2guTl ) προς τον Υπουργό Παιδείας σας κοινοποιώ με την παρούσα την πρόταση μου η οποία αφορά στην ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Νομό Έβρο, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και για την Ε.Ε.
Η κτηνοτροφία στην περιοχή μας κι όχι μόνον έχει δεχτεί διαχρονικά καίρια πλήγματα από τις ζωονόσους και την συνεπακόλουθη θανάτωση σημαντικού ζωϊκού κεφαλαίου.
Η κυριότερη πύλη εισόδου των ζωονόσων στην Χώρα μας είναι η λεκάνη απορροής του Έβρου και δευτερευόντως τα βόρεια σύνορα μας.
Η Κτηνιατρική Σχολή, υπαγόμενη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) θα αποτελέσει το ιδανικότερο πεδίο εκπαίδευσης των νέων κτηνιάτρων!!
Οι φοιτητές θα έχουν το προνόμιο να ασκούνται στις τοπικές εκτροφές αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα του πρωτογενούς τομέα με την επιστημοσύνη τους.
Παράλληλα η Κτηνιατρική Σχολή θα αποτελέσει το επιστημονικό ανάχωμα στις εισαγόμενες από την γειτονική Χώρα ζωονόσους προσφέροντας ταυτόχρονα μάχιμους κτηνιάτρους στον ελληνικό πρωτογενή τομέα.
Κρίνω αναγκαία τη ανάδειξη στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών Θεσμών του ζητήματος ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής προκειμένου να προασπίσουμε το ελληνικό και ευρωπαϊκό ζωικό κεφάλαιο ενώ παράλληλα θα θωρακίσουμε τα ευαίσθητα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας που απειλούνται από την
πληθυσμιακή συρρίκνωση!
Η Σχολή είναι εφικτό να λειτουργήσει και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για την Ε.Ε, η οποία διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από τις θανατώσεις ζώων & όχι μόνο!
Ως εκ τούτου θέτω υπόψιν σας την τεκμηριωμένη Γραπτή Ερώτηση προκειμένου να αποτελέσει χρήσιμη πρώτη ύλη για την ανάδειξη του ζητήματος στους εταίρους μας, για την από κοινού δρομολόγηση ενός σημαντικού οράματος.