Συρρέουν στη Σαμοθράκη για Yoga Retreat – Τι προσφέρει το εναλλακτικό νησί, ποιες εθνικότητες το επιλέγου

917

Λάτρεις του διαλογισμού και της γιόγκα από όλον τον κόσμο επιλέγουν τη Σαμοθράκη, αποτελώντας έναν επιπλέον αιμοδότη στην οικονομία του βορειοελλαδίτικου νησιού

Η Σαμοθράκη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους απολαμβάνουν τη φύση στην πιο άγρια μορφή της. Ένα νησί  λιγότερο «εμπορικό», με καταρράκτες και βραχώδεις σχηματισμούς που δημιουργούν υπέροχες λίμνες για μπάνιο, ένα τοπίο καταπράσινο, με απομονωμένες παραλίες με άμμο και βότσαλα.

Το νησί αυτό τείνει να γίνει ο «πρεσβευτής» της γιόγκα στη χώρα μας, καθώς τουρίστες ανά τον κόσμο συρρέουν από λίγες ημέρες μέχρι και έναν μήνα για να παρακολουθήσουν τη φιλοσοφική μέθοδο που ξεκίνησε από την Ινδία περίπου 2.000 χρόνια πριν.

Στόχος της είναι να βοηθήσει τον ασκούμενο να ζήσει σε αρμονία με τον εαυτό του. Αυτό φαίνεται πως επιζητούν συνήθως μεμονωμένα άτομα από την Ευρώπη και όχι μόνο που «μετοικούν» στη Σαμοθράκη από λίγες ημέρες μέχρι και έναν μήνα, καθώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος (που μπορεί να είναι από 10 έως και 25 ημέρες) οι περισσότεροι παραμένουν για λίγο στο νησί προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις ομορφιές του. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ξενοδοχείων που συνεργάζονται με ειδικούς της γιόγκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κινητικότητα, που έχει εξελιχθεί σε τάση, έχει ξεκινήσει την τελευταία πενταετία, με διάλειμμα την περίοδο του κορωνοϊού.

Γιατί στη Σαμοθράκη

Η ζήτηση για αυτόν τον τύπου τουρισμού προέρχεται εν πολλοίς και από το γεγονός, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με την αρχαία επιστήμη της Ιερής Γεωγραφίας, πως το νησί αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς ενεργειακούς τόπους σε Ελλάδα, αλλά και Ευρώπη, που βοηθούν τον διαλογισμό και χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τόσο το καλοκαίρι -έντονη κινητικότητα υπάρχει το διάστημα που διανύουμε- όσο και τον χειμώνα, για διαλογισμό και γιόγκα επισκέπτονται τη Σαμοθράκη είτε άτομα που το έχουν ξαναεπισκεφτεί είτε άτομα που δελεάστηκαν από αφηγήσεις ευχαριστημένων φίλων τους, οι οποίοι παρακολούθησαν τα εν λόγω προγράμματα, είτε άτομα που τα ανακάλυψαν μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων γκουρού και ανθρώπων που ασχολούνται με τη γιόγκα.

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων είναι συνήθως από 30 έως 55 ετών, άντρες και γυναίκες, που συνήθως φτάνουν στο νησί κατά μόνας και δημιουργούν φιλίες με άλλους συμμετέχοντες στα σεμινάρια. Τα γκρουπ είναι των 4- 5 ατόμων, ωστόσο μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 40 άτομα.

Σημειώνεται πως οι συμμετέχοντες στα γκρουπ απολαμβάνουν ειδικά γεύματα από εξειδικευμένους σεφ.

Οι διοργανωτές των σεμιναρίων, όπως εξηγεί στη Voria.gr o αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, είναι κυρίως από Αγγλία, Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία, ωστόσο αυτοί που συμμετέχουν στα σεμινάρια προέρχονται από πολλές χώρες ανά τον κόσμο (μεταξύ αυτών Γερμανοί, Αυστριακοί, Ισραηλινοί), οι οποίοι κατά τη διαμονή τους στο νησί γίνονται αιμοδότες της ευρύτερης αγορά του νησιού. Πάντως οι Έλληνες επισκέπτες του νησιού δεν φαίνεται να δελεάζονται από τα εν λόγω σεμινάρια, παρότι στα γυμναστήρια επιλέγουν κατά χιλιάδες τη γιόγκα.

https://www.voria.gr/article/syrreoyn-sti-samothraki-gia-yoga-retreat-ti-prosferei-enallaktiko-nisi?fbclid=IwAR2F1rlOfV35kAV7atqvoraV7KvFaz433z1MfSxw_3yXdQIL7FJhND9W1kg